Kuuntele – nämä laulut kisaavat Oscar-palkinnosta

11.2.2014 09:17

Tänä vuonna parhaan laulun Oscar-palkinnosta kilpailee neljä kappaletta. Ehdokkaita oli alun perin viisi, joista yksi diskattiin.

 

Koonnut: Joonas Alanne

 

Takavuosina animaatioelokuvat ovat päässeet toistuvasti juhlimaan kategorian voittajina, eikä voiton lipsahtaminen animaatiolle tänäkin vuonna olisi mikään yllätys.

Neljän laulun joukosta löytyy Pharrell Williamsin Happy, joka kuullaan elokuvassa Itse ilkimys 2. Williams osoittautui edellisvuonna melkoiseksi kultasormeksi, sillä hänen ääntään kuultiin viime kesänä soittolistoja kuluttaneessa Daft Punkin Get Lucky -kipaleessa (joka palkittiin parhaan laulun Grammy-palkinnolla) ja Robin Thicken menestystä niittäneessä Blurred Linesissa. Oscar-voitto voisi kruunata mainion vuoden.

 

 

Itse ilkimys 2:n lisäksi ehdokkuudella huomioitiin Disneyn Frozen – huurteinen seikkailu ja sen alkuperäisversiossa kuultava Idina Menzelin Let It Go (suom. Taakse jää). Kyseessä on perinteikäs Disney-balladi, joka erottuu joukosta mahtipontisuudellaan.

Kappaleesta on julkaistu myös single-versio, jonka esittää Demi Lovato.

 

 

Ehdokkuudella noteerattiin myös Karen Orzolekin eli Karen O:n kappale Moon Song elokuvasta Her. Hänen Yeah Yeah Yeahs-yhtyeensä on säveltänyt elokuvan soundtrackille myös muuta musiikkia, mutta Oscar-biisi on kokonaan solistin nimissä.

Herin ohjaajalla Spike Jonzella ja yhtyeellä on muuten pitkä yhteinen historia; Jonze on mm. ohjannut musiikkivideon Y Control-kappaleeseen vuodelta 2004. (Muihin Spike Jonzen ohjaamiin musiikkivideoihin voi tutustua lukemalla tämän Episodin jutun aiheesta.)

 

 

Ehdokkuuden sai myös tämä kappale, joka kuullaan elokuvassa Mandela: Pitkä tie vapauteen. Kappaleen tekijöiksi on merkitty irlantilaisnelikko, joka myös U2:na tunnetaan. Bändin edellinen Oscar-ehdokkuus tuli Martin Scorsesen elokuvasta Gangs of the New York kappaleesta Hands That Built America.

Oscar-pysti taitaakin olla ainoa, jota bändi (tai sen nokkamies Bono) ei ole vielä voittanut – jos Nobelin rauhanpalkintoa ei siis lasketa mukaan.

 

Lisää luettavaa