Nämä ovat 2000-luvun parhaat elokuvat – Listan kärkeen nousi yllättävä tieteisfantasia

Nämä elokuvat muokkasivat 2000-luvun ensimmäistä vuosikymmentä.

14.8.2024 08:00

Arvostetun IndieWire-lehden elokuvatoimitus on listannut 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen tärkeimmät elokuvat, jotka ovat muovanneet elokuvateollisuutta ja kulttuuria. Listalta löytyy taidokkaita animaatioita, syvällisiä draamoja ja uniikkeja taideteoksia, jotka ovat jättäneet lähtemättömän jäljen elokuvahistoriaan.

10. Henkien kätkemä (2002)

Hayao Miyazaki on mestarillisesti tallentanut hetken, jolloin nuori ihminen alkaa ymmärtää elämän merkityksen ja sen, mitä tarkoittaa jakaa elämänsä toisten kanssa. Tämä syvällinen viisaus kiteytyy hänen elokuvassaan Henkien kätkemä, joka kertoo 12-vuotiaan Chihiron matkasta. Hän kohtaa outoja jumalia, puhuvia sammakoita ja voimakkaita noitia, oppien arvostamaan vanhempiaan, saaden itsevarmuutta ja ymmärtäen kohtalomme näkymättömät voimat. Miyazakin huippuluokan animaatioiden ja Joe Hisaishin haikean musiikin yhdistelmä luo unohtumattoman kokemuksen, joka todistaa Miyazakin olevan maailman suurin animaattori.

9. The Time That Remains (2009)

Palestiinalaisen elokuvantekijän Elia Suleimanin ohjaama The Time That Remains on henkilökohtainen katsaus Israelin ja Palestiinan väliseen konfliktiin. Elokuva seuraa Suleimanin perheen historiaa aina Israelin itsenäistymisestä nykypäivään tarjoten muotokuvan sukupolvien ylitse kantautuvasta kansallisesta kärsimyksestä ja toivosta. Suleiman käyttää elokuvan kevyitä hetkiä vastapainona sodan ja miehityksen vakavuudelle luoden teoksen, joka on sekä hauska että syvällisen surumielinen.

8. Lost in Translation (2003)

Sofia Coppolan ohjaama Lost in Translation kertoo kahden eksyneen sielun, Bob Harrisin (Bill Murray) ja Charlotten (Scarlett Johansson), kohtaamisesta neonvaloilla kylpevässä Tokiossa. Heidän välilleen kehittyy ainutlaatuinen side, joka ilmentää ohikiitävien ihmiskontaktien voimaa. Elokuva vangitsee Tokion hämmästyttävät maisemat ja samalla pureutuu syvälle ihmisten yksinäisyyteen ja kaipaukseen. Lopussa nähdään arvoituksellinen hetki, jossa Bob kuiskaa jotain Charlottelle. Se jättää katsojan miettimään, mitä todella sanottiin — ja mitä merkityksiä sillä oli heidän suhteelleen.

7. Agnèsin rannat (2008)

Agnès Vardan ohjaama Agnèsin rannat (Les plages d’Agnès) on lämmin ja leikkisä elokuva, joka yhdistää dokumenttia ja esseetä, tarjoten syvällisen katsauksen ohjaajan omaan elämään ja uraan. Varda yhdistelee henkilökohtaisia valokuvia, elokuvamateriaalia ja taideteoksia, joissa ranta toimii keskeisenä elementtinä. Elokuva on täynnä rakkautta elämään ja taiteeseen, ja se tarjoaa katsojalle liikuttavan ja inspiroivan matkan Vardan muistoihin ja ajatuksiin.

6. There Will Be Blood (2007)

Paul Thomas Andersonin ohjaama There Will Be Blood on 2000-luvun suuri amerikkalainen elokuva, joka tutkii kapitalismin pimeää puolta. Daniel Day-Lewis loistaa roolissaan Daniel Plainview’na, öljymogulina, jonka ahneus ja vallanhalu ajavat hänet lopulta tuhoon. Elokuva on visuaalisesti vaikuttava, ja sen intensiivinen tarina pureutuu syvälle amerikkalaisen unelman synkkiin puoliin. There Will Be Blood on mestariteos, joka ansaitsee paikkansa elokuvahistorian merkittävimpien teosten joukossa.

5. 35 Shots of Rum (2008)

Claire Denis’n ohjaama 35 Shots of Rum on herkkä ja hiljainen elokuva, joka keskittyy pienen perheen arkeen Pariisissa. Lionel ja hänen tyttärensä Josephine jakavat arjen rutiinit ja hiljaiset illalliset, mutta elokuva paljastaa pinnalta tavalliselta näyttävän elämän syvät tunteet ja jännitteet. Denis kuvaa näitä pieniä hetkiä sellaisella tarkkuudella, että ne saavat valtavan emotionaalisen painoarvon. 35 Shots of Rum on hienovarainen mestariteos, joka vangitsee arjen kauneuden ja elämän ohikiitävät hetket.

4. 2046 (2004)

Wong Kar Wain ohjaama 2046 on monimutkainen ja kiehtova jatko-osa elokuvalle In the Mood for Love. Elokuva liikkuu ajassa ja paikassa seuraten Tony Leungin esittämän Chow Mo-wanin yritystä paeta menneisyyttään kirjoittamalla siitä tarinaa. Elokuva on visuaalisesti lumoava ja emotionaalisesti syvällinen, täynnä kauniita naisia, aikasilmukoita ja kuvitelmia tulevaisuudesta, jossa muistot voivat jäädä elämään ikuisesti. 2046 on elokuva menneisyydestä ja muistojen voimasta, ja se on Wong Kar Wain filmografian huipentuma.

3. Mulholland Drive (2001)

Monet elokuvantekijät ovat tutkineet Hollywoodin unelmatehdasta, mutta David Lynch ymmärtää parhaiten, että sen salaperäisen kauneuden vangitseminen vaatii unenomaisen kerronnan. Vaikka Mulholland Drive kertoo unesta, sen yksinkertainen määrittely uneksi tuntuu vähättelyltä. Lynch yhdistelee elokuvassaan niin monia elementtejä, että todellisen ja epätodellisen raja hämärtyy täysin.

Naomi Watts esittää tavallisen oloista mutta samalla poikkeuksellista nuorta näyttelijää, joka on vasta löytämässä potentiaalinsa. Rita (Laura Harring) on arvoitus: nainen, joka ei tiedä kuka hän on tai mistä hän tulee. Lynch kertoo näiden kahden hahmon matkan kohti omia identiteettejään. Tarina kietoutuu salaperäisten gangsterien, kömpelöiden palkkamurhaajien, ennustavan cowboyn ja kunnianhimoisten elokuvantekijöiden ympärille.

Lynch käyttää noir-genreä houkutellakseen katsojan mukaan tarinaan, mutta samalla hän pitää katsojan jatkuvasti epätietoisena siitä, mitä todella tapahtuu. Elokuvan surrealistisuus ja arvoituksellisuus tekevät siitä mestariteoksen, jonka salaisuuksia voidaan analysoida loputtomasti ilman, että sen taika katoaisi. Mulholland Drive on yksi 2000-luvun vaikuttavimmista elokuvista, koska se tarjoaa sekä visuaalisen että emotionaalisen matkan, jollaiseeen harva elokuva yltää.

2. 1+2 (2000)

Edward Yangin ohjaama 1 +2 (alkuperäiseltä nimeltään Yi Yi) on mestarillinen perhedraama, joka kertoo yhden taiwanilaisen perheen elämästä. Elokuva seuraa perhettä, jossa kaikki kamppailevat omien ongelmiensa kanssa: N.J. kohtaa työssään haasteita ja tapaa vanhan rakastettunsa, Min Min käy läpi eksistentiaalista kriisiä, Ting Ting kokee ensimmäisen rakastumisensa ja Yang-Yang yrittää ymmärtää maailman monimutkaisuutta lapsen silmin.

1 +2 on elokuva elämästä sen arjen keskellä. Yang kuvaa perheenjäsenten kokemuksia realistisesti ja hienovaraisesti, ja elokuva kasvaa vähitellen vaikuttavaksi tutkielmaksi elämästä, rakkaudesta, menetyksestä ja sovituksesta. Yangin ohjaus on tarkka ja herkkä, ja elokuvan rytmi antaa tilaa hahmojen tunteille ja kokemuksille. Elokuvan runollinen kerronta ja syvällinen pohdinta ihmisen olemassaolosta tekevät siitä yhden 2000-luvun suurimmista mestariteoksista.

1. A.I. – Tekoäly (2001)

Steven Spielbergin ohjaama A.I. – Tekoäly on futuristinen satu, joka pohdiskelee, mitä tarkoittaa olla ihminen. Elokuva kertoo Davidista (Haley Joel Osment), robottilapsesta, joka on suunniteltu tuntemaan rakkautta. Kun Davidin perhe hylkää hänet, hän lähtee vaaralliselle matkalle etsiäkseen tapaansa tulla oikeaksi pojaksi, mikä heijastelee Pinokkion tarinaa.

Stanley Kubrickin projektina alkunsa saaneesta A.I:sta tuli Spielbergin kosketuksen myötä upea aikuisten satu. Unohtumaton tieteiselokuva käsittelee ihmisyyden olemusta, teknologian etiikkaa ja rakkauden voimaa, ja se onnistuu kouraisemaan katsojaa syvältä. Elokuvan visuaalinen ilme on lumoava. Sen dystooppiset maailmat ja futuristiset teknologiat ovat lumoavia, ja Haley Joel Osmentin suoritus Davidina on sydäntäsärkevä ja ikimuistoinen. Spielbergin visionäärinen ote tekee siitä 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen parhaan elokuvan – ainakin jos IndieWiren toimitukselta kysytään.

Lisää luettavaa