NCIS-tähden uusi ura oikeudenkäyntien manipuloijana: Bull valloittaa toimivalla tekniikalla

Michael Weatherly on nuori Dr. Phil, kun tämä vielä konsultoi oikeudenkäyntien kiemuroita. Hiukan oudosta lähtökohdasta huolimatta sarja toimii myös pitkällä tähtäimellä.

13.2.2018 20:01

Michael Weatherly on television tasainen suorittaja ja hämmentävän onnistunut urasuunnittelija.

Erilaisten pikkuroolien jälkeen Weatherly sai vuonna 2000 ensimmäisen kunnon näyttelijänroolinsa, kun hänet kiinnitettiin Fox-kanavan pieneen Dark Angel -scifisarjaan. Dystopista maailmaa tutkiva sarja nosti Weatherlyn lisäksi tähdeksi nuoren Jessica Alban, joka loisti sarjan pääosassa.

Ensimmäisen loistavan ja toisen epäonnistuneen kauden jälkeen sarja lakkautettiin, mikä on jäänyt ikuisesti harmittamaan tämän kulttisarjan faneja. Sarjan molemmille tähdille tämä pettymys oli kuitenkin vain upeiden urien alkusoittoa.

Weatherly kiinnitettiin pian vuonna 2003 hänen seuraavaan rooliinsa, joka on nykyään pitkälti synonyymi hänen oikean nimensä kanssa. Hänen roolinsa NCIS-sarjassa laivaston rikoksia ratkovana agentti Tony DiNozzona kesti 13 tuotantokauden ajan, jonka jälkeen hän päätti lähteä sarjasta vielä hyvän sään aikana.

Weatherlystä käytiin kovaa taistelua kulissien takana, mutta NCIS-yhtiö CBS taisi vetää pisimmän korren jo ennen kilpailun alkua kehitysdiilin muodossa. Weatherly pääsi tuottamaan omaa projektia, mistä harva pitkän linjan näyttelijä kieltäytyy.

Bull kertoo oikeudenkäyntitieteeksi nimitetyn tekniikan huippuosaajasta tohtori Jason Bullista (Weatherly), joka pyörittää omaa kovan luokan konsulttifirmaansa. Rikkaat ja onnekkaat saavat Bullin tiimeineen auttamaan heidän oikeudenkäynneissään, joissa tieteellä, tekniikalla ja salapoliisintyöllä muutetaan valamiesten mielipiteitä.

Sarjan ovat kehittäneet Paul Attanasio (House) ja television tunnetuin tohtori Phil McGraw, jonka uran alkuaikoihin Bull suoraan perustuu. Hauskana sattumana voi pitää sitä, että McGraw’n oikean firman nimilyhenne oli CSI.

TAC-nimellä sarjassa tunnettava firma tutkii tulevat oikeudenkäynnit perin pohjin, mihin heillä on eri alan asiantuntijoita. Nämä sivuosahahmot eivät saa sarjan ensimmäisellä kaudella läheskään niin paljon valokeilaa kuin Bull itse, mutta sarjan toisella kaudella uuden showrunnerin myötä tämän on tarkoitus muuttua.

Weatherlyn Bull on aivan kuten niin monien muidenkin menestyneiden televisiosarjojen miespuoliset päähahmot: rakastettava k***pää, joka vihastuttaa ja ihastuttaa samoin mitoin.

Bull sarjana toimii, koska Weatherly ja muut näyttelijät osaavat asiansa ja heille annetaan mielenkiintoista materiaalia. Rikosjutut ja oikeudenkäynnit ovat mielenkiintoisia, ja TAC:in käyttämät tekniikat ovat riittävän uusia ja mielenkiintoisia pitääkseen yllä kaikkeen tottuneiden katsojien mielenkiintoa.

Bull on periaatteessa proseduraalinen sarja, sillä siinä ratkaistaan joka jaksossa yksi rikos tai ainakin sen tutkintaan liittyvä juttu. Jos sarja onnistuu elämään pitkän ja tuottoisan televisiouran, muokkautuu se kuitenkin ryhmävetoiseksi draamasarjaksi, jossa satutaan ratkomaan lakijuttuja samalla.

Sarjasta tekee äärimmäisen nautittavan myös proseduraalisten sarjojen peruspiirre eli lukuisat vierailevat näyttelijät. Jokaisessa oikeudenkäynnissä on asianajajat, syytetyt ja valamiehet, joiden joukossa nähdään usein muista sarjoista kovin tuttuja näyttelijöitä.

Weatherlyn lisäksi sarjassa nähdään vakituisesti esimerkiksi Freddy Rodriguez (Mullan alla), Jaime Lee Kirchner (The Mob Doctor) ja Christopher Jackson (Hamilton-musikaali).

Bull pyörii paraikaa Yhdysvalloissa toisen tuotantokauden jaksoin, jotka nähdään pienellä viiveellä MTV3-kanavalla. Ensimmäinen kausi on myös julkaistu DVD:llä.

 

Lisää luettavaa