Netflix-tärppi: ”Sopii kuin nyrkkirauta silmään” – Hillitön rikoskomedia sisältää rietasta kuvastoa ja Scarface-viittauksia

Netflix-rikoskomediassa pariisilainen huumediileri päättää tehdä vielä yhden keikan.

9.5.2019 09:00

Ohjaajalegenda Costa-Gavrasin (Z – hän elää) pojan Romain Gavrasin Maailma on sinun oli viime vuoden Cannes-tapauksia. Siinä nuorempi Gavras viimein ottaa rennosti.

Ja miten hän sen tekee! Mukana on paitsi viittauksia Brian De Palman Scarfaceen myös Spring Breakers -tyylistä rietasta kuvastoa.

Gavras on aiemmin tehnyt roiseja musiikkivideoita artisteille, kuten M.I.A., Jay-Z ja Kanye West. Netflixin hankkimassa rikoskomediassa hän kääntää katseensa alamaailmaan tehden siitä parodiaa, joka sopii kuin nyrkkirauta silmään.

Karim Leklou esittää pikkuroistoa, joka ei haluaisi jatkaa enää samaa polkua, mutta vaihtoehtoja ei ole, vaikka hän mieluummin myisikin mehujäätä Marokossa. Isabelle Adjani esittää hänen kieroa äitiään.

Mukana on myös Vincent Cassel, joka näytteli jo Gavrasin vuoden 2010 debyytissä Päivämme koittaa. Puhumattakaan perhetutusta John Landisista, joka ilmestyy näyttämölle, kun tarina on muuttumassa todella oudoksi.

Rikos ei kannata, sanotaan, mutta se voi olla joskus hillittömän hauskaa. Etenkin, jos rikolliset ovat tällaisia ressukoita, joiden puuhien taustalla soi karaokeversio Toton Africasta.

Guy Ritchie -raukka. Hän on varmaan vihreänä kateudesta.

Marta Bałaga

Tähdet ★★★★

Lisää luettavaa