Netflixin sarjamurhaajaelokuva herättää kysymyksiä – ”Tarvitseeko tällainen ihminen kiiltokuvamaista elämäkertaa?”

Tarina keskittyy oikeudenkäyntiin. Myös tyttöystävä saa paljon tilaa.

7.5.2019 10:00

Kaikki tietävät Joe Berlingerin elokuvasta kaksi asiaa. Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile kertoo sarjamurhaaja Ted Bundysta, ja pääosaa esittää Zac Efron, joka tuntuu olevan pelkkää vatsalihasta.

Yllätys on siinä, että Netflix-tuotanto ei ole niin jännittävä kuin olisi odottanut. Elokuvan alkupuolella poliisit ovat jo napanneet Bundyn. Rikoksia ei näytetä, vaan niistä lähinnä puhutaan oikeudessa. Siinä ei sinänsä ole mitään vikaa, vaikka tuleekin mieleen keskustelu siitä, että pitäisi keskittyä enemmän uhreihin kuin tekijöihin. Tarvitseeko tällainen ihminen kiiltokuvamaista elämäkertaa?

Pitkäaikainen tyttöystävä saa elokuvassa tilaa yhtä paljon kuin Bundy, ellei enemmänkin, mistä tulee mieleen Stephen Kingin pienoisromaani Hyvä avioliitto. Ongelma on vain siinä, että pyjamassa makoileva Lily Collins näyttää ahdistuneelta teiniltä eikä saa roolihahmoon riittävää tehoa.

Efron taas on roolissaan hyvä, minkä ei pitäisi tulla yllätyksenä – hän sovitti Disney-syntinsä elokuvassa Paperboy, jossa Nicole Kidman virtsasi hänen päälleen. Jos se ei herätä kunnioitusta, niin ei mikään.

Marta Bałaga

Tähdet ★★

Lisää luettavaa