Netflixin uusi alkuperäissarja paljastaa synkkiä salaisuuksia

20.3.2015 09:28

Netflixin alkuperäistuotanto Bloodline on Floridaan sijoittuva perhedraama ja psykologinen trilleri. 13-osainen sarja kertoo sisarussarjasta, jonka menneisyydestä paljastuu karmeita salaisuuksia. Tapasimme sarjassa veljeksiä esittävät Kyle Chandlerin ja Ben Mendelsohnin sekä sarjan luojan Todd A. Kesslerin.

Teksti: Jussi Huhtala, Lontoo
Kuvat: Netflix

Bloodline-sarjan ympärille on järjestetty lehdistöpäivä lontoolaiseen hienostohotelliin, ja paikka kuhisee toimittajia eri puolilta Eurooppaa. Irlantilaiseen lehteen kirjoittava kollega valistaa minua ennen haastattelukierroksen alkua.

– Kyle Chandler on hankala haastateltava, vahvalla irlantilaisaksentilla puhuva mies sanoo. Chandlerista saa kuulemma irti vain yhden sanan vastauksia.

Chandler esittää Bloodlinen keskeistä päähenkilöä, perheen kultapoikaa John Rayburnia.

Kun Chandler saapuu paikalle, hän on kaikkea muuta kuin hankala. Vähäpuheinen mutta kohtelias mies katsoo suoraan silmiin, ja hänellä on voimakas kädenpuristus. Miehessä on jotain suomalaisen vaatimatonta.

– En pidä siitä, että joudun puhumaan itsestäni, hän myöntää.

Sitä Chandler kuitenkin joutuu tekemään entistä enemmän. 49-vuotias Chandler on näytellyt 1980-luvun lopulta saakka, mutta vasta viime vuosina hän on noussut valokeilaan. Vuonna 2006 alkanut Unelmien kentät –sarja teki hänestä tunnetun kasvon. Hänet on nähty myös Zero Dark Thirtyn CIA-päällikkönä ja Wolf of Wall Streetin FBI-agenttina. Chandler saakin usein rooleja, jotka vaativat auktoriteettia. Bloodlinessä hän on paitsi sisarusten johtohahmo myös paikallinen poliisipäällikkö. Chandlerin mielestä John on kuitenkin jotain muuta kuin miltä aluksi näyttää.

– Tämän roolin kanssa pääsee kiinnostaville alueille. Pidän myös siitä, että henkilöhahmo kehittyy rauhallisesti.

Netflixin kanssa Chandler ei ole ollut aiemmin tekemisissä. Hän pitää kiehtovana, että nappia painamalla 50 miljoonaa ihmistä pääsee katsomaan samaa tuotetta. Pääasia on kuitenkin itse sarja.

– Minua kiinnosti tässä projektissa erityisesti hyvä tarina ja roolihahmo sekä pätevä tekijäporukka.

Bloodlinen roolijaossa tehtiinkin Chandlerin mukaan hyviä valintoja. Perhettä esittävistä näyttelijöistä muodostui perhe myös kuvauspaikalla.
– Löysimme välittömästi keskinäisen yhteyden, ja vietimme paljon aikaa yhdessä.

BloodlineSeuraavana haastattelupöytään istuu Ben Mendelsohn, joka on samaa mieltä siitä, että näyttelijät olivat kuin yhtä perhettä.

– Tulin Kylen kanssa hyvin toimeen. Kuvausten ulkopuolella Kylen asunnosta tuli kohtauspaikka koko näyttelijäryhmälle.

Mendelsohn esittää perheen vanhinta lasta, suvun mustaa lammasta nimeltä Danny, jonka kotiinpaluu johtaa traagisiin tapahtumiin.

Mendelsohn on ennnenkin nähty esittämässä samantyyppisiä renttuhahmoja.

– Se on hienoa. Oli sitten kyseessä pahis tai musta lammas, niin hahmoissa on aina jotain kiinnostavaa. En itse pidä Dannya mustana lampaana, mutta se on kai paras tapa kuvailla hahmoa.

Mendelsohn on tuttu sivuosakasvo elokuvista Animal Kingdom, The Place Beyond the Pines, Killing them Softly ja Starred Up. Vaikka Mendelsohn on saanut viime vuosina hyviä elokuvarooleja, hän näyttelee mielellään myös televisiossa, koska sarjojen taso on nykyään korkea. Hän pitää Sopranosia eräänlaisena vedenjakajana.

– On aika ennen Sopranosia ja sen jälkeen. Nykyään on paljon älykkäitä sarjoja aikuiseen makuun. Televisio ei ole pelkästään ole muuttunut paremmaksi, vaan laatu on parantunut suorastaan eksponentiaalisesti.

Syy parantuneeseen laatuun on Mendelsohnin mielestä yksinkertainen.

– Käsikirjoitukset. Elokuva on yleensä ohjaajan väline mutta televisio kirjoittajan väline, mikä on katsojien kannalta hyvä asia. Yleisö on oppinut katsomaan laadukasta televisiodraamaa.

Bloodline-2
Haastattelukierroksen päättää Bloodlinen luoja, Damages-sarjasta tunnettu Todd A. Kessler. Hän kertoo ylpeänä, että jokainen televisioyhtiö, jolle Bloodlinea kaupattiin, halusi ostaa sen.

– Se on hyvin harvinaista. Myyntipuheemme jälkeen Netflix tarjosi mahdollisuuden tehdä ensimmäisestä kaudesta ikään kuin 13-tuntisen elokuvan. Se on perhedraama, joka muuttuu vähitellen trilleriksi, eikä siinä tarvita mitään vampyyreja. Roolihahmojen alla on useita kerroksia.

Netflix julkaisee yleensä alkuperäissarjojensa koko tuotantokauden kerralla, mikä Kesslerin mukaan antaa lisää mahdollisuuksia tekijöille. Kesslerkin tosin ottaa ensin esimerkiksi Sopranosin, jota hän oli kirjoittamassakin.

– Se oli ensimmäisiä sarjoja, joita esitettiin ilman mainoskatkoja. Kun katsomiseen ei tule taukoa 7–9 minuutin välein, niin voi tehdä elokuvallisempaa ilmaisua. Nykyään näkee sarjoja ilman mainoskatkoja jo monissa paikoissa, mutta Netflix otti seuraavan askeleen, kun ei tarvitse odottaa viikkoa seuraavaa jaksoa, Kessler sanoo.

Iltapäivän päätteeksi törmään Kyle Chandleriin uudelleen hotellin käytävällä, kun olen poistumassa haastattelupaikalta.

– Haastattelut eivät ole oikein minun juttuni, hän toteaa hissin luona.

– Kirjoita vain, että se on hyvä sarja. Ja nauti oluestasi, hän huutaa vielä perään aivan kuin arvaten, mikä toimittajalla on haastattelumatkan päätteeksi mielessä.

Bloodline nähtävissä Netflixissä 20. maaliskuuta alkaen.

Lisää luettavaa