Nicole Kidman: ”Grace of Monaco ei ole dokumentti”

18.5.2014 12:51

Nicole Kidmania ja Monacon edesmennyttä ruhtinatarta Grace Kellyä yhdistää julkinen elämä parrasvaloissa. Grace of Monaco -elämäkertaelokuvassa australialaisnäyttelijä eläytyy ihailluksi amerikkalaisnäyttelijäksi, joka jätti loistokkaan Hollywood-uran 25-vuotiaana, kun hän meni naimisiin Monacon ruhtinaan Rainier III:n kanssa vuonna 1956.

– Uskon, että Grace Kelly ymmärsi, että hän otti vastaan elämänsä roolin prinsessana ja joutui sen takia luopumaan rakkaasta urastaan. Hän oli viehättävä ihminen ja hyvä roolimalli, ystävällinen Kidman miettii Los Angelesissa.

Rooli Olivier Dahanin (Pariisin varpunen – Edith Piaf) ohjaamassa elokuvassa pelotti häntä.

– Minua jännitti eläytyä yhdeksi historian ihailluimmaksi naiseksi. Tutkin paljon hänen elämäänsä. Prinsessan elämä oli hienostunutta mutta yksinäistä. Vaikka elän hyvin erilaista elämää, huomasin että hän oli mielenkiintoinen, hyvä ja rakastava nainen.

Elokuva kertoo Grace Kellyn identiteetti- ja aviokriisistä vuonna 1962. Monacon prinsessa Caroline oli silloin viisivuotias, ruhtinas Albert II neljävuotias. Prinsessa Stéphanie ei ollut vielä syntynyt.

– Tarina keskittyy siihen, kun hän jätti Hollywoodin ja hänestä tuli prinsessa. Yritin löytää fiiliksen, miltä tuntuu, kun taiteilija jättää uransa, nainen kotimaansa ja koko hänen elämänsä suunta muuttuu, kun hän ottaa uuden roolin. Miten muutos vaikuttaa häneen henkisesti, Kidman sanoo ja jatkaa:

– Elokuva poistaa salaperäisyyttä kuninkaallisesta maailmasta, ei pistä häntä jalustalle vaan näyttää lihaa ja verta olleen ihmisen kulissien takana. Se kertoo, millainen hän oli; mikä teki hänet iloiseksi tai surulliseksi, mikä rohkaisi ja lohdutti häntä ja mikä loi häneen varmuutta.

Kidman kunnioittaa 52-vuotiaana auto-onnettomuudesta aiheutuneisiin vakaviin vammoihin kuollutta Kellyä. Hän ei kuitenkaan tavannut kuninkaallista perhettä kuvausten aikana.

– Toivon, että hänen lapsensa ovat tyytyväisiä elokuvaan. Ymmärrän myös, että se aiheuttaa ristiriitaisia ajatuksia, mutta kyseessä ei ole dokumentti vaan Olivier Dahanin ja käsikirjoittaja Arash Amelin fiktiivinen tulkinta hyvin lyhyeltä ajanjaksolta Grace Kellyn elämästä. Minun työni oli löytää hänen äänensä ja eleensä ja mukautua häneksi kyseisenä historian ajanjaksona.

Kuvausten aikana Kidman innostui uudestaan muodista.

– Grace Kellyn tyyli oli upea, hienostunut ja elegantti. Hän osasi kantaa itsensä. Se innoitti minua pukeutumaan taas naisellisesti ja luopumaan jatkuvasta farkkujen ja t-paitojen käytöstä.

Grace of Monaco -elokuvan kuvausten jälkeen Kidman on jo eläytynyt täysin erilaiseen maailmaan. Trilleri Before I Go to Sleep kertoo muistinsa menettäneestä naisesta.

– Minulle on tyypillistä hypätä yhdestä projektista aivan toisenlaiseen elementtiin. Esittää jotain, mikä eroaa edellisestä hahmostani. Olen kiitollinen, että minulla on ollut mahdollisuus mukautua niin moniin eri rooleihin urani aikana.

 Kirpi Uimonen, Los Angeles

Lisää luettavaa