Night Visions -tärppi: Tunnelmapala, josta ei tiedä onko se lintu vai perhonen

14.4.2015 14:57

Pari vuotta sitten ohjaaja-käsikirjoittaja Peter Strickland säväytti Night Visionsissa esitetyllä Berberian Sound Studio -kauhujännärillään. Tunnelmallisessa elokuvassa brittiläinen ääniekspertti (Toby Jones) joutui keskelle psykedelistä painajaista väkivaltaista italialaiskauhuleffaa työstäessään. Berberian Sound Studio tavoitti mainiosti italialaisen 1970-luvun gialloaallon tunnelman, vaikka kuvastossaan painottikin enemmän katsojan päässä syntyviä mielleyhtymiä kuin suoranaista verenroisketta.

Nyt Night Visions esittää Stricklandin uutuuselokuvan, yhtä lailla tunnelmallisen The Duke of Burgundyn. Tällä kertaa innoitteena ovat toimineet 60- ja 70-lukujen ”aistillisesti” S/M-pehmopornolla viekoitelleet seksploitaatioteokset. Jälleen Strickland tavoittaa esikuvien tunnelman tyylikkäästi käyttämättä kuitenkaan käytännössä lainkaan ”rohkeaa” kuvastoa.

Berberian Sound Studion tavoin The Duke of Burgundy tapahtuu omassa, surrealistisessa vaihtoehtoismaailmassa. Se koostuu perhosia keräilevistä ja niistä luennoivista naisista, joiden saappaita ja muita asusteita kamera fetistisesti hyväilee. Kerronta tarkentaa yhteen perhosharrastajaan (elokuvan nimi viittaa erääseen perhoslajiin) ja tämän palvelijaan, jota emäntä kyykyttää silkkaa ilkeyttään – tai siltä ainakin aluksi tuntuu.

Kovailmeisen emännän ja peurasilmäisen palvelijan suhde kärjistyy työtehtävä työtehtävältä, kunnes heidän välisensä suhde saa aivan uuden merkityksen. Sekin kääntyy erinäisiä kertoja ympäri, kun seksuaalissävytteinen alistaminen ja alistuminen heittävät häränpyllyä sen mukaan kumman voi katsoa olevan suhteessa vahvemmassa asemassa.

Strickland tuntee ja hallitsee käsittelemänsä lajityypin niin hyvin, että välillä The Duke of Burgundy tuntuu tyylitutkielman ohella myös genrepastissilta. Turhankin ilmeiset silmäniskut katsojalle vetävät mattoa kokonaisuuden alta, kun vahvojen tunteiden hetkinäkään ei voi olla varma onko tekijä kiinnostunut luomaan tyylikkään kuoren alle oikeasti vakavaa sisältöä.

Lopputulos on kuitenkin niin kutkuttavasti aukeava ja kiehtova, että moiset arvelut voi työntää taka-alalle. Rutkasti tunnelmaa ja kotityönsä tehnyttä katsojaa varmasti viihdyttävää kuvastoa sisältävä elokuva on toisaalta myös niin rauhallisesti etenevä ja härskiyksiä välttelevä, että ronskimpaa sisältöä etsivää festariyleisöä saattaa alkaa haukottaa.

Jouni Vikman

★★★★

Night Visions Back to Basics 2015 -festivaali Helsingissä 15.–19.4.2015.

The Duke of Burgundy -esitykset

To 16.4. klo 16:00 Andorra

Lisätietoja: www.nightvisions.info

 

Lisää luettavaa