Nyt alkoi myös näyttelijöiden lakko – Oppenheimer-tähdet poistuivat kesken ensi-iltatapahtuman

Tämä on toinen kerta Hollywoodin historiassa, kun sekä käsikirjoittajat että näyttelijät ovat työnseisauksessa yhtä aikaa.

14.7.2023 01:00

Elokuva- ja televisioalan käsikirjoittajat ovat olleet lakossa jo useamman kuukauden ajan ja nyt myös näyttelijät ovat liittyneet virallisesti heidän joukkoonsa työnseisaukseen.

Lakon alkamisen julkisti näyttelijöitä edustava SAG-AFTRA-liitto. Lakko käynnistyy tänään perjantaina 14. heinäkuuta heti kellon lyödessä keskiyötä Yhdysvalloissa ja se koskee niin elokuva- kuin televisiotuotantoja sekä niihin liittyviä promootiotöitä. Esimerkiksi San Diego Comic Con tulee näyttämään ensi viikolla kovin erilaiselta kuin aikaisempina vuosina.

Näyttelijöitä sekä elokuvastudioita edustavat liitot ovat yrittäneet löytää sopua kiistaansa jo noin kuukauden verran, mutta tuloksetta. Lakkoon astuminen oli siis vääjäämätön tilanne, jonka puolesta SAG-AFTRA:n jäsenet äänestivät yksimielisesti torstaina.

Alan lakkotilanteen laajeneminen koskemaan myös näyttelijöitä on historiallinen ilmiö. Hollywoodin näyttelijät ja käsikirjoittajat ovat olleet yhdessä työnseisauksessa vain kerran aikaisemmin vuonna 1960, jolloin rintaman keulassa nähtiin itse Ronald Reagan. Tuolloin sopimuksiin haluttiin muutoksia television nousun vuoksi. Nyt kiistojen keskiössä ovat suoratoiston ja tekoälyn vaikutukset alaan.

Lakon käynnistyminen vaikutti jo heti myös Oppenheimerin tuoreimpaan ensi-iltatapahtumaan. Ohjaaja Christopher Nolan vahvisti medialle, että elokuvan näyttelijät poistuivat Lontoossa torstaina järjestetyistä juhlallisuuksista punaisen maton osuuden jälkeen. Tähdet eivät siis jääneet paikalle katsomaan elokuvanäytöstä, kuten yleensä on tapana.

Lähde: Variety, Variety

Lisää luettavaa