Nyt blu-rayna: Omaperäinen kulttielokuva vuodelta 1991 – mustan huumorin sävyttämä kertomus on pitänyt pintansa

Kasvissyöjät nousevat sankareiksi ranskalaiselokuvassa.

Viehättävä ranskalaiselokuva Delicatessen – Herkuttelijoiden yö (1991) on noussut vuosien varrella jonkin asteiseen kulttimaineeseen.

Jean-Pierre Jeunet ja Marc Caro ohjasivat menestyksekkään Delicatessenin jälkeen vielä Kadonneiden lasten kaupungin, mutta Jeunet on kaksikosta menestyneempi – hänen käsialaansa on muun muassa kaikkien aikojen katsotuimpiin ranskalaiselokuviin lukeutuva Amélie.

Nyt blu-rayna julkaistu Delicatessen kertoo tarinan post-apokalyptisestä Ranskasta, jossa kasvissyöjät nousevat sankareiksi. Sirkuksen entinen pelle Louison (Dominique Pinon) palkataan ränsistyneen kerrostalon huoltomieheksi.

Likaisen kerrostalon omistaa alakerran lihamestari Clapet (Jean-Claude Dreyfus), jolla on näppinsä pelissä katoavien huoltomiesten kanssa.

Omaperäinen, mustan huumorin sävyttämä kertomus on pitänyt pintansa vuosien saatossa. Se ei tunnu vanhanaikaiselta, päinvastoin. Rosoinen ja jopa ruma elokuva jättää päällimmäisenä ahdistavan ja klaustrofobisen tunnelman.

Englanniksi tekstitetyt ekstrat sisältävät ohjaajan kommenttiraidan, koekuvaus- ja making of -videon, sekä tunnin mittaisen dokumentin.

Elokuva ★★★★
Ekstrat ★★★★

Jesse Raatikainen

YouTube video