Vuosi sitten Cannesin elokuvafestivaaleilla Parasite palkittiin Kultaisella palmulla raadin ollessa poikkeuksellisesti päätöksestä täysin yksimielisiä. Kriitikoiden kehujen saattelemana se alkoi menestyä ympäri maailmaa, ja lipputulotkin olivat yli 250 miljoonan euron luokkaa. Suomessa se sai ensi-iltansa vasta tämän vuoden puolella ja oli listoilla vielä kolmannella sijalla, kun teatterit pantiin koronaviruksen takia kiinni.
Viime helmikuussa pääsimme todistamaan historiallista Oscar-gaalaa, jossa ei-englanninkielinen elokuva palkittiin ensimmäistä kertaa vuoden parhaana. Parasite palkittiin lisäksi parhaana kansainvälisenä elokuvana, ohjauksesta sekä alkuperäiskäsikirjoituksesta.
Bong Joon-ho on käsikirjoittaja-ohjaaja, jonka elokuvia on vaikeaa sijoittaa vain yhteen genreen. Parasite on komedia, trilleri, draama ja jopa kauhuelokuva samassa paketissa. Usein näitä kaikkia jopa viiden minuutin kohtauksen sisällä.
Rakenteellisesti Parasite noudattaa toki kolmen näytöksen standardia mutta erikoisella tavalla. Reilun parin tunnin kestollaan se käsittää oikeastaan kaksi elokuvaa, jotka puolessa välissä kohtaavat toisensa. Liitos on luonteeltaan orgaaninen, kuten Bongin genreheittelytkin. Parasite on täynnä rajuja juonenkäänteitä, joista yksi on varmasti viime vuoden tehokkain ja yllättävin.
Kuten esimerkiksi vuoden 2013 Snowpiercerissä Bong ruotii jälleen kovalla kädellä mutta kieli poskessa vähäosaisten ja varakkaiden eroja. Kuka tai ketkä ovat elokuvan todellisia parasiitteja, sen saa yleisö päättää. Riippuen katsojan omasta sosiaalisesta asemasta, vastaukset poikkeavat toisistaan. Bongin maailmassa me kaikki olemme loisia, ja hän uskaltaa sen sanoa meille päin naamaa. Hän sanoo sen kuitenkin mitä viihdyttävimmällä tavalla, sillä Parasite on äärimmäisen vangitseva elokuva, josta löytää useilla katselukerroilla aina vaan enemmän ja enemmän. Sen toteutus on käsittämättömän täyteläinen. Näin hallittua kameratyöskentelyä ja tiivistä leikkausta ei voi kehua liikaa.
Seuraamme tarinassa kahta perhettä, joista Kimit ovat köyhiä ja asuvat puoliksi maan alla ahtaassa kellariasunnossa. Parkit taas asuvat korkealle kukkulalle rakennetussa modernissa arkkitehtuuri-ihmeessä. Tulevaisuus alkaa näyttää Kimin perheelle paremmalta, kun poika (Choi Woo-shik) saa mahdollisuuden päästä opettamaan englantia tähän rikkaaseen perheeseen, jossa Amerikan ihannointi näyttäisi olevan edellytys hyvän talouden ylläpitämiseen. Parkeilla olisi tarvetta myös taideopettajalle ja tähän Kimit punovat juonen, jossa heidän tyttärensä (Park So-dam) voisi olla juuri se oikea.
Rikkaan perheen talo on suunniteltu ja rakennettu tukemaan elokuvan laajakuvamuotoa, ja köyhän perheen koko naapurusto on lavastettu jättimäisen vesitankin päälle. Kun tähän päälle lisätään vielä Korean kovapalkkaisimpiin lukeutuva Song Kang-ho merkittävään rooliin ja 1400 digitaalista erikoistehostetta, niin 10 miljoonan euron budjetti on jo aika lailla käytetty. Symboliikkaa viljelevä Parasite ei ole ainoastaan viime vuoden onnistunein julkaisu vaan se on todennäköisesti koko vuosikymmenen paras elokuva.
Tero Heikkinen
Tähdet ★★★★★
Parasite on ilmestynyt dvd:nä ja blu-rayna. Katso traileri alta.