Nyt ensimmäistä kertaa tv:ssä: ”Selkäpiitä karmiva” kotimainen elokuva – Sotaa Euroopassa pelättiin jo vuonna 1982

IMDb-arvosana 6,6.

3.5.2022 05:00

Mitä tapahtuu, kun sodan kauhut ja pelot tunkeutuvat mökkilomalle?

Vuonna 1982 valmistunut kotimainen elokuva MP – minä pelkään nähdään nyt ensimmäistä kertaa televisiossa.

Pekka Hyytiäisen kolmas pitkä näytelmäelokuva on nimensä mukaisesti elokuva pelosta.

”Eurooppalainen pelkää lähestyvää sotaa”, kerrottiin lehdistöesitteessä.

”Pelko on mielessämme ja seuraa meitä joskus tietoisuudessamme, mutta useimmiten alitajuisessa. Emme hallitse tätä pelkoa, sillä se liittyy tulevaisuuteen. MP – minä pelkään käsittelee juuri tätä pelkoa tavallisen perheen, isän, äidin ja lapsen näkökulmasta.”

Elokuvan pääosissa näyttelevät Liisa Halonen, Pekka Valkeejärvi ja Heta Hyytiäinen.

Kokeellista elokuvaa on verrattu Andrei Tarkovskin ja Michael Haneken ohjaustöihin. MP – minä pelkään sai ilmestyessään kannustavat arviot, mutta siinä nähtiin myös puutteita.

Kriitikko Antti Lindqvistin mielestä elokuvan peruslähtökohta oli ”kunnianhimoinen ja vaativa”.

Kansan Uutisissa 27.3.1982 julkaistussa arviossa Lindqvist katsoi kuitenkin tavoitteiden toteutuneen vain puoliksi:

”Sen onnistuneinta antia ovat taitavasti trikkitekniikkaa hyödyntämällä toteutetut, mustavalkoisuudessaan karmeat unijaksot, joihin on tavoitettu modernien sielunmaisemien hehkua. Sen sijaan arjen kuvaukset kesämökiltä ovat seisovine, sisällöttömine kuvineen usein tuskastuttavan lähellä kotielokuvan tyhjänpäiväisyyttä, pelkkää kestoa.”

MP – minä pelkään esitettiin kymmenen vuotta sitten Night Visions -festivaalin Finlandia Gaalassa Helsingissä.

Paavo Ihalainen kirjoitti tuolloin elokuvasta Elitistin sivuilla. Hän pitää sitä hienovaraisena elokuvana, joka luotaa psykologisia pelkoja.

”Dialogia on vähän ja tarina kerrotaan varsin tulkinnanvaraisesti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita etteikö elokuva karmisi selkäpiitä”, arviossa sanotaan.

MP – minä pelkään jäi vahvoista teemoistaan huolimatta ilmestyessään vähälle huomiolle. Ilmestymisvuonnaan 1982 se keräsi teattereissa vain 302 katsojaa. MP – minä pelkään jäi Pekka Hyytiäisen (1950–2008) viimeiseksi pitkäksi elokuvaksi.

MP – minä pelkään esitetään Yle Teemalla tiistaina 03.05.2022 klo 21.55. Elokuva on katsottavissa Areenassa 31.7.2022 saakka.

Lähde: Elonet

Lisää luettavaa