Nyt HBO Nordicilla: Uusi dokumenttisarja pureutuu Woody Allenin hyväksikäyttösyytöksiin

Dokumenttisarja tarkastelee Mia Farrow’n ja Woody Allenin nousua yhdeksi Hollywoodin vaikutusvaltaisimmista pareista.

HBO Nordicilla tänään ensi-iltansa saava dokumenttisarja käsittelee adoptiotyttärensä seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetyn Woody Allenin tapausta.

Neliosainen HBO-dokumenttisarja Allen v. Farrow sukeltaa Hollywoodissa vuosikymmeniä puhuttaneen skandaalin kulissien taakse ja paljastaa tarinan lööppien takana. Dokumentti käsittelee Woody Alleniin kohdistettuja seksuaalisen hyväksikäytön syytöksiä, jotka koskevat Dylania, Allenin ja Mia Farrow’n tuolloin seitsemänvuotiasta tytärtä. Sarjassa käydään läpi syytteistä seurannutta huoltajuuskiistaa, Allenin ja Mia Farrow’n tyttären Soon-Yin suhteen paljastumista sekä tapahtumien kiisteltyjä jälkivaikutuksia.

Sarjassa nähdään täysin uutta materiaalia, ja siinä on hyödynnetty muun muassa kotivideoita, oikeudenkäyntiasiakirjoja, poliisin todistusaineistoa, paljonpuhuvaa videokuvaa ja ennen julkaisemattomia äänitteitä.

Haastatteluissa tapahtumista kertovat muun muassa Mia Farrow, Dylan Farrow, Ronan Farrow, perheystävä Carly Simon, syyttäjä Frank Maco sekä useat sukulaiset, tutkijat, asiantuntijat ja muut silminnäkijät, joista moni puhuu tapahtuneesta julkisesti ensimmäistä kertaa.

Dokumenttisarja sisältää myös kulttuurialan nimekkäiden vaikuttajien näkökulmia Allenin tuotannosta laajemmassa kontekstissa sekä pohdintaa siitä, miten taiteilijoiden henkilökohtaisen elämän paljastukset voivat johtaa heidän teostensa uudelleenarviointiin.

Dokumenttisarja tarkastelee Farrow’n ja Allenin nousua yhdeksi Hollywoodin vaikutusvaltaisimmista pareista, joka teki reilun vuosikymmenen aikana kolmetoista merkittävää elokuvaa yhdessä. Ajan myötä Allenista tuli isähahmo sekä Farrow’n lapsille että heidän yhteisille lapsilleen. Menestyksen taustalla perheen elämä sai kuitenkin myös tummempia sävyjä.

Traumojen musertavia vaikutuksia tarkasteleva dokumentti on mieleenpainuva kuvaus siitä, mitä syytöksistä saattaa seurata – aina skeptisestä suhtautumisesta vastaiskuihin. Kirby Dickin ja Amy Zieringin uraauurtavilla elokuvilla on ollut merkittävä vaikutus amerikkalaisiin instituutioihin ja kulttuuriin. Ne ovat johtaneet menettelytapojen muutoksiin ja kauaskantoisiin kansallisiin keskusteluihin. Kaksikko on kerännyt aiemmista töistään runsaasti tunnustusta ja saanut muun muassa kaksi Oscar-ehdokkuutta, Emmy-palkinnon ja Peabody-palkinnon.

Allen v. Farrow sisältää neljä tunnin mittaista jaksoa.