Nyt katsottavissa: Netflixin huippukallis uutuuselokuva ei sovi lapsille – ”Synkkä, verinen ja täynnä kiroilua”

Netflixin toistaiseksi kallein elokuvatuotanto Bright on outo tapaus.

Brightin idea on joko parasta tai typerintä ikinä, riippuen katsojasta.

Vaihtoehtoisessa maailmassa ihmiset elävät yhdessä örkkien, keijujen, haltioiden ja muiden fantasiaolentojen kanssa. Ihmispoliisi Ward (Will Smith) ja örkkipoliisi Jakoby (Joel Edgerton) selvittävät rikoksia ja päätyvät mukaan erikoiseen taikaseikkailuun. Ihan parasta! Todella typerää!

Itse pidän Brightin lähtökohdista erittäin paljon. Fantasiamaailma on luotu taidokkaasti, ja sitä haluaisi päästä tutkimaan lisää. Haltiat ovat ylimielisiä ja rikkaita, kun taas örkit edustavat köyhempää puolta, jotka pukeutuvat kuin mitkäkin rap-artistit. Ihmiset taas jäävät jonnekin niiden väliin. Elokuva muistuttaa vähän väliä siitä, ettei tämä ole todellinen maailma, ja se pitää fantasiapuolensa vahvasti läsnä. Esimerkiksi tavallinen laaja kuva öisestä Los Angelesista ei riitä, vaan taustalle täytyy lisätä lohikäärme.

Vaikka niin voisi luulla, kyseessä ei ole mikään koko perheen seikkailu. Elokuva on synkkä, verinen ja täynnä kiroilua, joten lapsille se ei sovi. Tämä saattaa ilahduttaa aikuisia aluksi, mutta valitettavasti leffa ottaa itsensä liiankin vakavasti. Huumoria on hieman mukana, mutta se ei naurata. Leffa on myös kymmenisen minuuttia liian pitkä, minkä huomaa etenkin loppupäässä. Rytmitys tuntuu sekavalta elokuvan käyttäessä hyvin aikaa maailmansa esittelyyn, mutta sitten se kiirehtii tarinan kanssa. Juoneen on tungettu liikaa kaikkea, jolloin sekin tuntuu sekavalta.

Hahmoista suosikiksi nousee helposti Jakoby-örkki. Vaikka rasismiteema on liian päälleliimattua, Jakobya kyllä säälii, sillä hän haluaa vain tehdä hommansa ilman muiden paheksuvia katseita. Edgerton tuo sympaattisen lisän hahmoonsa. Will Smith taas on Will Smith. Hän toimii pääosassa, muttei yritä olla mitään muuta kuin se sama Smith, joka on totuttu näkemään useasti aiemmin.

Visuaalisesti Bright on tyylikäs elokuva. Kyseessä on Netflixin kallein tuotanto, minkä huomaa toteutuksessa. Ohjaaja-käsikirjoittaja David Ayer osoittaa jälleen keskinkertaisuutensa elokuvien teossa, mutta hän on silti onnistunut luomaan viihdyttävän filmin, jonka katsoo sujuvasti kerran. Elokuvalle on jo lupailtu jatkoa, ja kyllä tämä saa katsojan kiinnostumaan tarpeeksi, jotta toisenkin tällaisen jaksaa joskus katsoa.

Joonatan Porras

Tähdet ★★★

Bright sai ensi-iltansa Netflixissä 22. joulukuuta. Katso traileri alta.

Aiheeseen liittyvät jutut