Nyt vain Netflixissä: ”Mitä ihmettä ohjaajalle tapahtui?” Blade Runner -tyyliin tehty tieteiselokuva näyttää hyvältä, mutta tarina on mössöä

Netflix-tuotanto Muten tarina ei vakuuta.

30.3.2018 17:00

Mitä ihmettä tapahtui ohjaaja Duncan Jonesille?

Upea debyyttiohjaus Moon (2009) antoi odottaa hienoa uraa. Vuonna 2011 ilmestynyt Source Code oli vielä viihdyttävä tapaus, mutta sitten tultiin alas ja lujaa.

On valtava riski ohjaajalle lähteä ohjaamaan jättibudjetin pelielokuvaa ja ihan hirveähän siitä tuli. Warcraftin (2016) pelasti taloudellisesti Kiinan kasvavat elokuvamarkkinat, ja Jones pääsi seuraavaksi ohjaamaan pitkään kypsyttelemänsä scifijännäri Muten Netflixille.

Lapsuuden onnettomuudessa puhekykynsä menettänyt baarimikko (Alexander Skarsgård) kadottaa tyttöystävänsä ja lähtee etsimään häntä tulevaisuuden Berliinin alamaailmasta. Mitään mielenkiintoista kulmaa tarinaan ei hahmon mykkyydestä tai kiinnostavasti esitetystä tulevaisuudesta löydetä.

Visuaalisesti välillä ihan tyylikkäästi Blade Runneria mukaileva Mute on käsikirjoitukseltaan sellaista mössöä, että sitä ei pelasta edes pari hyvää näyttelijää tai Clint Mansellin hieno soundtrack.

Duncan Jones on ilmeisesti saanut idean elokuvasta jo 15 vuotta sitten, mutta sitä ei olisi ikinä tarvinnut toteuttaa.

Jesse Huusari

Tähdet ★★

Mute on katsottavissa Netflixissä. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa