Nyt Netflixissä: Nokkela kauhuelokuva – Jatko-osan Rotten Tomatoes -prosentti on 100

Koskettava kuvausreissu menee karmivalla tavalla pieleen.

26.7.2023 13:48

Kun Blair Witch Project ilmestyi vuonna 1999, sen menestys synnytti ”löydetty kuvamateriaali”-genren buumin kauhuelokuvien saralla. Pian teatterit ja DVD-hyllyt täyttyivät usein edullisista ja laadultaan vaihtelevista kotielokuva- tai valvontakameratyyliin tuotetuista leffoista. Paranormal Activity, R.E.C ja Diary of the Dead ovat varmasti monelle tuttuja.

Patrick Bricen ja Mark Duplassin yhteistyössä tekemä Creep julkaistiin vuonna 2014, jolloin löydetyn kuvamateriaalin genre oli jo trendinä hiipumassa. Kaksikon yhdessä näyttelemä ja tuottama kauhuelokuva on ja oli ilmestyessään varsin omaperäinen ja nokkela tuotanto ja visio hieman puhki kuluneeksi luultuun genreen.

Elokuvasssa Creep kolmikymppinen Josef (erinomainen Duplass) on kuolemansairas ja pelkää, ettei ehdi näkemään vielä syntymätöntä esikoislastaan. Josef päättää palkata videokuvaaja Aaronin (myös ohjaava Brice) kuvaamaan häntä päivän ajan tulevaa lastansa varten. Aaronin kuvatessa Josefin pyynnöt ja käytös alkavat muuttua pikku hiljaa omituisemmiksi.

Pitkähköjä keskusteluhetkiä ja verkkaista tunnelman luomista sisältävää leffaa kantavat Duplassin ja Bricen näyttelijäntyö sekä tarkkaan harkitut yksityiskohdat aina Tšehovin aseesta lähtien. Karmivuuden vastapainona leffasta löytyy myös omintakeista huumoria.

Innovatiivista elokuvassa on kuvaustapa ja se, miten materiaalin kuvaaminen ja juoni punoutuvat yhteen. Tekijäkaksikko kuvasi jokaisesta kohtauksesta useamman version, ja vasta editointipöydällä he päättivät lopullisen järjestyksen. Leffalla on täten hyvinkin erilaisia vaihtoehtoisia loppuja.

Creep menestyi ilmestyessään hyvin. Se tuotti moninkertaisesti budjettinsa, joka oli ohjaajan mukaan nolla euroa, ja sillä on tällä hetkellä 90% prosenttia Rotten Tomatoes -sivustolla. Jatko-osa Creep 2 ilmestyi vuonna 2017, sen Rotten Tomatoes -prosentti on peräti 100%. Kolmas osa on ollut vuosia suunnitteilla.

Creep on katsottavissa nyt Netflixissä. Kesto 80 minuuttia. Alla traileri.

Lisää luettavaa