Oletko nähnyt elokuvan, jota ei näe mistään? Tarantinon mukaan kyseessä on Taksikuskin esikuva

Heti ensiminuutilla nähdään 24-vuotias Susan Sarandon vailla rihman kiertämää.

24.6.2023 18:00

John G. Avildsenin (Rocky, Karate Kid) vuonna 1970 ohjaama Joe – Armoton kertoo kahden miehen kostoretkestä, kun toisen miehistä tytär murhataan huumekauppiaiden toimesta.

Leffa on poikkeuksellisen tyly kuvaus siitä, kuinka katkeroitunut tehdastyöläinen ja varakas konservatiivi radikalisoituvat ja käyvät aseisiin. Ainoa heitä yhdistävä tekijä on yhteinen vihollinen.

Quentin Tarantino nostaa leffan esille kirjassaan Cinema Speculation. Hän kuvaa sitä ”elokuvaksi, josta Taksikuski on taatusti ottanut vaikutteita”. Elokuvan pääosissa nähdään Peter Boyle, Dennis Patrick, sekä 24-vuotias Susan Sarandon ensimäisessä elokuvaroolissaan.

Noin 50 vuoden takainen, seksin ja päihteiden vapauttama Yhdysvallat rävähtää katsojan naamalle heti elokuvan ensikohtauksessa, jossa ilkialaston Sarandon hengailee heroiinia suoneen piikittävän poikaystävänsä seurassa.

Vaikka leffa ei Taksikuskin tasolle ylläkään, se on katsomisen arvoinen. Asiassa on tosin yksi ongelma: leffaa ei tunnu löytyvän mistään. Hyvällä tuurilla se saattaa löytyä käytettynä DVD:llä. Onnea etsintään!

Lisää luettavaa