Yhteiskunnallisen elokuvan ja taiteen festivaali Lens Politica järjestetään tänä vuonna viidettä kertaa. Vuonna 2005 alkunsa saanut festivaali on kasvanut tasaisesti ja ottanut paikkansa helsinkiläisten kulttuuritapahtumien joukossa. Tänä vuonna Lens Politicassa nähdään muun muassa Oliver Stonen ohjaama dokumentti South of the Border ja sen kuvauksista kertova lyhytdokumentti Rolling with Stone, sekä kaksi festivaalilla vierailevan, palkitun kiinalaisen ohjaaja-kirjailija Xiaolu Guon tekemää elokuvaa. Lens Politica alkaa tänään ja kestää 7. marraskuuta saakka.
SOUTH OF THE BORDER
Yhdysvallat 2009
Ohjaus: Oliver Stone
★★★★
Jo aiemmin muun muassa kaksi henkilökuvaa Kuuban johtajasta Fidel Castrosta tehnyt Oliver Stone matkaa viimeisimmässä dokumentissaan ympäri Latinalaista Amerikkaa. Stone haluaa muuttaa kuvaa, joka mantereen vasemmalle kallellaan olevista presidenteistä, erityisesti Venezuelan Hugo Chávezista ja Bolivian Evo Moralesista, on (musta)maalattu amerikkalaisissa medioissa. Lopputuloksena on anteeksipyytelemättömän subjektiivinen missiodokumentti, joka käy maansa tulikivenkatkuisena kriitikkona tunnetun ohjaajan kiukulla Yhdysvaltalaista imperialismia ja uusliberalismia sekä Kansainvälistä valuuttarahastoa kohtaan.
ROLLING WITH STONE
Ranska 2010
Ohjaus: Sarah Bertrand
★★★★
Mukana Stonen matkassa kulki myös pariisilainen näyttelijä-dokumentaristi Sarah Bertrand, jonka kamera tallentaa kiehtovia hetkiä South of the Borderin tekemisestä. Kyseessä on lähes tunnin pituinen making-of, joka laajenee käsittelemään legendaarisen ohjaajan koko uraa ääniraidalla kuultavien haastattelumonologien kautta. Stone ei myöskään pyri esittämään helppoa kohdetta, vaan antaa kiukuttelunsa ja karkean huumorintajunsa tulvia suodattamattomana Bertrandin kameraan. Kokonaisuus on kiehtova tallennus yhdestä aikamme tärkeimmistä elokuvantekijöistä työnsä äärellä.
NERO’S GUESTS
Intia / Suomi 2009
Ohjaus: Deepa Bhatia
★★
Intiassa maatalouskriisi on ajanut farmareita taloudelliseen umpikujaan viimeisen kymmenen vuoden ajan. Heistä lähes 200 000 on päätynyt itsemurhaan, mutta maan valtamedia on kiinnittänyt massatragediaan vain vähän jos lainkaan huomiota. Osin suomalaisvoimin toteutettu Nero’s Guests seuraa toimittaja P. Sainathin väsymätöntä työtä asian esiin nostamiseksi. Valitettavasti Sainathin halu syyllistää koko maailma tilanteesta, mikä näkyy jopa tiuskimisena omalle kuvausryhmälle, nakertaa sanoman tärkeyttä ja sille kertyvää myötätuntoa.
SECRETS OF THE TRIBE
Britannia / Brasilia 2009
Ohjaus: José Padilha
★★★
Brasilialainen José Padilha on maansa arvostetuimpia dokumentaristeja, jonka esikoisfiktio Tropa de Elite (2008) voitti Berliinin Kultaisen karhun. Sen jälkeen valmistunut Secrets of the Tribe tutkii antropologian kentällä käytävää akateemista sodankäyntiä ja paljastuneita skandaaleja. 1960- ja 70-luvuilla joukko tiedemiehiä teki tutkimustyötä Venezuelan rajalla elävien Yanomami-intiaanien keskuudessa. Homma lähti käpälästä, kun yksi professoreista nappasi viidakosta alaikäisen puolison, toinen syyllistyi paikallisten seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja kolmannen epäiltiin tartuttaneen tuhkarokon kokonaiseen kylään. Dokumentissa tutkijat esittävät omia näkemyksiään tapahtuneesta ja antropologiasta yleensä, eivätkä säästele kritiikkiä kollegojaan kohtaan.
ONCE UPON A TIME PROLETARIAN
Kiina / Britannia 2009
Ohjaus: Xiaolu Guo
★★★★
Nyky-Kiinalle kiehtovat kasvot antava Once Upon a Time Proletarian koostuu kahdestatoista segmentistä. Niiden kohteina ovat muun muassa vanha maanviljelijä, keski-ikäinen tarjoilija, nuori autonpesijä, asekauppias, kalakauppias, parturi, puistonvartija ja tavaratalon työntekijä. Perinteiseen työnväenluokkaan kuuluvilta haastateltavilta kysytään, mikä on heidän unelmansa ja miten se sopeutuu näkemykseen modernista Kiinasta? Kuten arvata saattaa, jälkimarxilainen Kiina ei ole sittenkään työväenluokan onnela. Välillä kuullaan myös uusrikkaita menestyjiä, joiden mielestä maassa pyyhkii nyt paremmin kuin koskaan.
SHE, A CHINESE
Britannia / Ranska / Saksa 2009
Ohjaus: Xiaolu Guo
★★★
Once Upon a Time Proletarianin ohjanneen Xiaolu Guon toinen pitkä fiktioelokuva kertoo köyhästä maalaiskylästä kotoisin olevasta Meistä (Huang Lu), joka ei ole koskaan käynyt muutamaa kilometriä kauempaa kotoaan. Jouduttuaan paikallisen miehen raiskaamaksi, Mei muuttaa kaupunkiin ja matkustaa lopulta kaivattuun länteen. Lontoossa Mei elättää itseään hanttihommilla ja päätyy lopulta naimisiin iäkkään brittimiehen kanssa. Tyyliltään kevyt ja ilmava elokuva palkittiin Locarnon elokuvajuhlien Kultaisella leopardilla. Kokonaisuus ei kuitenkaan kasva niin eheäksi kuin toivoisi, eikä Mein henkilökuvaa avata riittävästi.
Tuomas Riskala
Kuva elokuvasta South of the Border