Onko Citizen Kane maailman paras vai toiseksi paras elokuva?

Orson Wellesin klassikko on ilmestynyt dvd:nä ja blu-rayna.

10.2.2013 17:36

Vertigo syrjäytti vastikään Citizen Kanen maailman parhaan elokuvan paikalta Sight & Soundin arvovaltaisessa äänestyksessä.

Se ei kuitenkaan muuta miksikään sitä, että Citizen Kane on ja pysyy yhtenä elokuvahistorian merkkipaaluista.

Orson Welles ei keksinyt takaumien käyttöä, syvätarkkaa kuvausta eikä monimutkaisia kamera-ajoja, mutta hän käytti niitä ja monia muita elokuvan keinoja uskomattoman luovasti ja kekseliäästi.

Welles kertoo lehtimoguli Charles Foster Kanen elämäntarinan sellaisella virtuoosimaisella otteella, että ei voi kuin hämmästellä, että nimiosan esittäjä, käsikirjoittaja ja ohjaaja oli kuvausten aikaan vasta 25-vuotias.

Mestarikuvaaja Gregg Tolandin ja myöhemmin ohjaajana menestyneen leikkaaja Robert Wisen työn merkitystä ei myöskään pidä unohtaa.

Blu-rayn kuvanlaatu on melko hyvä, mutta ekstroja julkaisu ei sisällä lainkaan. Citizen Kanen kaltainen klassikko ansaitsisi seurakseen perinpohjaiset lisämateriaalit, joten niiden puute harmittaa. Saatavana myös dvd:nä.

Jussi Huhtala

Elokuva ★★★★★

Citizen Kane. Yhdysvallat 1941. Ohjaus Orson Welles. Käsikirjoitus Herman J. Mankiewicz, Orson Welles. Pääosissa Orson Welles, Joseph Cotten, Dorothy Comingore. Ikäraja 12. Dvd & blu-ray. Julkaisupäivä 16.1.2013.

 

 

Lisää luettavaa