Oscar-akatemia aloitti luvatun muutoksen – muutos samaan aikaan suuri ja pieni

Monipuolisempi kuin koskaan?

Variety uutisoi Oscar-akatemian aloittaneen luvatut muutokset edellisvuoden #OscarsSoWhite -kamppanjan jälkeen. Viime vuonna ei ollut yhtään mustaa tai Hollywoodin valtavirrasta poikkeavaa ehdokasta. Kaikki näyttelijät olivat valkoisia länsimaalaisia myös sitä edellisenä vuonna.

Viime vuonna raivo konkretisoi esimerkiksi siinä, että Idris Elba ei saanut edes ehdokkuutta Beasts of No Nationista, vaikka kahmi elokuvasta palkinnot lähes kaikkialla muuaalla. Nyt Akatemia ryhtyi toimenpiteisiin ja kutsui ennätyksellisen määrän uusia jäseninä – 683, joista 46 % on naisia ja 41 % ns. ”värillisiä”. Eri maita on edustettuna jopa 59. Yhtään suomalaista ei valitettavasti saanut kutsua.

Aiemmin naisten prosentti kaikista akatemian jäsenistä on ollut vain 25 %. Se nousi kaksi prosenttiyksikköä, ollen nyt 27 %. Värillisten prosentuaalinen osuus on ollut vielä pienempi – 8 %, joka nousi kolmella 11 %:iin. Akatemian tavoite on ainakin tuplata vähemmistöön kuuluvien äänestäjien prosentit vuoteen 2020 mennessä.

Tänä vuonna akatemian kutsun saivat esimerkiksi Creedin ohjaaja Ryan Coogler ja tähti Michael B. Jordan, Emma Watson, japanilainen ohjaajalegenda Takeshi Kitano, Rachel McAdams, Idris Elba, Star Wars -tähti John Boyega, sekä Kate Beckinsale. Myös oikeutetusti paikkansa sai ansionsa mukaan myös parhaan miessivuosan pystin saanut Mark Rylance, sekä naispääosan loistava Brie Larson. Koko lista luettavissa Varietyn sivuilta.

Aiheeseen liittyvät jutut