Oscar- ja Jussi-ehdokkuudet julkistettu: missä yllätykset?

11.1.2013 21:50

Oscar- ja Jussi-ehdokkuudet on julkistettu. Episodin Jouni Vikman ja Jussi Huhtala ottivat ehdokkuuslistat tarkasteluun.

JH: Lincoln sai 12 Oscar-ehdokkuutta. Ei yllätä, mutta leffahan ei ollut meidän mielestämme hyvä lainkaan.
JV: Lainkaan on vähän vahva ilmaus, kun olihan se suunnattomalla ammattitaidolla tehty – mutta auttamattoman puuduttava.
JH: Nimenomaan puuduttava. En pitänyt loputtomista kabinetti- ja oikeussalikohtauksista, joissa tulee paatoksellisia puheita toisensa jälkeen.
JV: Mutta amerikkalaiset rakastavat noita lajityyppejä, joten vahvoilla on Lincoln tänä vuonna.
JH: Lincoln on aiheeltaan juuri sellainen, joka vetoaa sekä laajaan jenkkiyleisöön että Oscar-akatemiaan. Onko ehdokkuuksissa mitään yllättävää mielestäsi?
JV: En uskonut, että Django Unchained olisi otettu mukaan. Olisin kuvitellut, että Christopher Nolan olisi palkittu Batman-trilogian menestyksestä, mutta Yön ritarin paluu ei mahtunut mukaan. Beasts of the Southern Wild oli todella kiva ylläri.
JH: Sarjakuvafilmatisoinnilla ei näköjään ole asiaa Oscareille, vaikka olisit Christopher Nolan. Toivotaan että hieno Beasts voittaa neljästä ehdokkuudestaan vaikka kaikki. Toinen pieni yllätys oli se, että Michael Haneken Rakkaus oli mukana paitsi ei-englanninkielinen leffa -kategoriassa myös muutamassa muussakin.
JV: Rakkauden valinta parhaan elokuvan kategoriaan tosin tekee parhaan ei-englanninkielisen leffan kategoriasta aika turhan tänä vuonna. Kuinka ihmeessä Kathryn Bigelow ei saanut ohjaajaehdokkuutta, vaikka suurin osa Zero Dark Thirtyn upeudesta perustuu hänen realistiseen tyyliinsä.
JH: Yksi vastaus voi olla siinä, että monien joidenkin mielestä Zero Dark Thirty on epäisänmaallinen ja vääristää todellisuutta. Oscar-akatemian konservatiiviset jäsenet ovat saattaneet suuttua. Entäs näyttelijät? Miespääosien kohdalla oli ehkä pieni yllätys että Bradley Cooper sai ehdokkuuden. Muuten siellä oli tuttuja ja yllätyksettömiä nimiä paljon.
JV: Unelmien pelikirja menestyi muutenkin paljon paremmin kuin olisin uskonut. Mutta kumpi oli Mestarin päänäyttelijä, Joaquin Phoenix vai Philip Seymour Hoffman?
JH: Hoffmanin olisi ehkä pitänyt olla pääosakategoriassa, mutta ehkä tämä on sitä taktikointia.
JV: ”Laitetaan Oscareita haukkunut Joaquin Phoenix toivottomaan kisaan Lincolnia vastaan, niin Hoffmanilla on edes pieni mahdollisuus…” Muut näyttelijäkategoriat ovat aika selviä tapauksia (Daniel Day-Lewis, Tommy Lee Jones, Emmanuelle Riva), mutta naissivuosaa en osa suoraan ennustaa.
JH: Helppo arvaus on Sally Field. Tai Helen Hunt.
JV: Tai Anne Hathaway. Jacki Weaver voisi nyt saada Oscarin, jota ilman jäi Animal Kingdomista. Hieman hämmästyttää, että Naomi Watts sai Selviytymisestä ehdokkuuden, mutta paljon parempi ja tärkeämpi näyttelijä, Tom Holland, jätettiin leffasta aivan huomiotta. Hän olisi hyvin voinut olla Alan Arkinin tilalla sivuosakategoriassa.
JV: Se hämmästytti, että sympaattinen Moonrise Kingdom ei päässyt parhaiden joukkoon edes ehdolle. Kässäreissäkin se varmaan häviää Zero Dark Thirtylle – ellei Rakkaus tee jotain aivan uskomatonta pöydän puhdistusta.
JH: Hitchcock sai ehdokkuuden vain maskeerauksesta, vaikka sille povattiin myös näyttelijäehdokkuuksia. Helen Mirren olisi ansainnut sellaisen.

Lisää luettavaa