Oscar-palkittu dokumentti Navalnyistä suoratoistettavissa – Antoi viestin kuolemansa varalle: ”Jos minut tapetaan…”

Surullinen päivä.

16.2.2024 19:17

Venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi kuoli siperialaisessa vankilassa 47-vuotiaana. Hän oli Vladimir Putinin kovasanainen kriitikko, joka yritettiin muun muassa myrkyttää hermomyrkyllä vuonna 2020.

Koomansa jälkeen Navalnyi palasi Venäjälle ja joutui saman tien pidätetyksi. Hän virui venäläisissä vankiloissa tammikuusta 2021 asti.

Vuonna 2022 Navalnyistä julkaistiin dokumentti, Navalny, joka palkittiin muun muassa parhaan dokumenttielokuvan Oscar-palkinnolla. Elokuva on tehty yhteistyössä Navalnyin kanssa ja siinä seurataan hänen vaiheitaan. Ennen palaamistaan Venäjälle, hän kertoo dokkarin haastattelussa viestin, jonka haluaa välittää ihmisille siinä tapauksessa, jos hänet tapetaan.

”Minulla on teille ilmiselvää sanottavaa. Ette saa luovuttaa. Jos minut tapetaan, olemme äärimmäisen voimakkaita. Meidän täytyy käyttää voimaa, ettemme luovuta ja meillä on valtavasti voimaa, joita pahikset vastustavat. Emme tajuakaan, kuinka vahvoja oikeasti olemme. Ainoa tarvittava asia pahan voittoon on se, etteivät hyvät ihmiset tee mitään. Älkää olko passiivisia. ”

Dokumentti on katsottavissa HBO Maxissa.

Lisää luettavaa