Oscarien jälkipuinti – The Artist voitti, mutta mitä muuta jäi mieleen

27.2.2012 08:57

Episodin toimitus seurasi Oscar-gaalaa omassa kotistudiossaan, ja nyt on jälkipuinnin aika.

Jussi Huhtala: Oscarit on nyt jaettu. The Artist voitti tärkeimmät palkinnot. Mitä muuta jäi mieleen?
Jouni Vikman: Pieni yllätys oli, että “pienet” palkinnot menivät enemmän oikeudenmukaisesti kuin ennakkosuosikille.
JV: Ehdottomasti iloisin yllätys oli Octavia Spencerin naissivuosa-Oscar Piiat-leffasta. Olin satavarma, että The Artist olisi voittanut senkin.
JH: Piiat ei sitten muuta voittanutkaan. Mehän veikkasimme myös että Hugo jää ilman Oscareita, mutta lopulta tuli viisi. Tosin ei niitä merkittäviä, jotka menivät The Artistille.
JV: Kyllähän kuvaus, lavastus ja äänitys ovat merkittäviä tekijöitä elokuvan toimivuudelle, mutta eivät niitä mediaseksikkäimpiä.
JH: Totta, täytyy tosiaan tarkentaa, että Hugo sai kuitenkin arvostusta, jota se ansaitsi. Ja se sai sitä enemmän kuin veikkasimme.
JV: Haluatko, että tunnustan omatuntoa painavan huijauksen?
JH: Anna palaa.
JV: Äänestin täällä Hugon puolesta muokatun käsikirjoituksen kategoriassa, mutta toimituksen äänestyksessä annoin ääneni The Descendantsille… Olen paha ihminen. Mutta sain yhden veikkauksen enemmän oikein!
JH: Veikata voi monella eri kupongilla, ei aina tarvitse olla sama rivi… Mutta Hugo tosiaan sai Oscareita enemmän kuin uskoimme.
JV: Ja kaikki tulivat käytännössä The Artistilta, jota veikkasimme illan suurvoittajaksi.
JH: No kyllähän se suurvoittaja olikin, vaikka pystejä sekä sille että Hugolle samat viisi kappaletta. Paras elokuva, ohjaus ja miespääosa ovat kuitenkin niitä sarjoja, jotka parhaiten muistetaan, ja siksi The Artist oli suurvoittaja.
JV: Entä “pienemmät” kategoriat? Hugo voitti erikoistehosteet. Itse äänestin sitä, mutta vastassa olivat tehosteleffat Apinoiden planeetan synty, Harry Potter, Real Steel ja Transformers. Mikä ratkaisi?
JH: Ehkä äänestäjät ottavat huomioon myös kokonaisuuden ja taiteelliset arvot. Eikä teknisyyskään jäänyt jälkeen muista.
JV: Hugo teki efekteistään osan tarinaa, mikä sai minut sen puolelle. Olin kuitenkin hiukan yllättynyt, että se voitti tässä kategoriassa.
JH: Yllätys mutta positiivinen sellainen. Hugo ansaitsi viisi Oscaria, mutta kyllä The Artist oli kuitenkin illan voittaja.
JV: Tiedätkö mistä olen ylpeä? Siitä, että veikkasimme oikein Woody Allenin “kompromissivoittajaksi” käsikirjoituskategoriassa. Sekin olisi helposti voinut mennä The Artistille.
JH: Totta. Pidin Allenin voittoa kuitenkin yllätyksenä. Ehdokkuus ei ollut yllätys mutta voitto oli lopulta yllätys.
JV: Hei, yksi ylläri vielä: The Girl with the Dragon Tattoo voitti leikkauksen, jonka kuvittelin olevan Hugon heiniä. En yhtään pane pahakseni, vaikka TGwtDT muuten olikin yksi illan häviäjistä.
JH: Oli muuten sama leikkaajatiimi joka voitti viimekin vuonna. Ja saman ohjaajan leffa, eli David Fincherin The Social Network.
JV: Tuota en muistanutkaan!
JH: Spiikkaaja mainitsi asiasta kun leikkauksen voittajat kävelivät lavalle. En olisi minäkään nimiä muistanut. Nämä ovat niitä tekijöitä, joiden panos on tärkeä mutta nimet jäävät suurelle yleisölle tuntemattomaksi.
JV: Et olisi sanonut, niin olisin luullut sinun olevan kävelevä tietosanakirja. Spiikkaus meni minulta ohi, taisin olla hakemassa toista lasillista vettä…
JH: Otetaan vielä kolmannet lasilliset vettä ja skoolataan The Artistille!
JV: Ja Billy Crystalille, joka teki aivan mielettömän hienon show’n. Taas kerran.
JH: Crystal on kyllä loistava juontaja, joka osaa ottaa yleisön. Hienoa, että hän palasi juontajaksi vuosien tauon jälkeen. Toivottavasti on ensi vuonnakin.
JV: Me ainakin olemme.

Lisää luettavaa