Palkitseeko Steven Spielberg lesbopornoa?

25.5.2013 23:10

Episodi jakoi jo ennakkoon varjopalkinnot Cannesin kilpasarjan elokuville (toimituksen veikkaukset voi lukea täältä ja täältä). Toimittajamme Cannesissa, Tuomas Riskala nauraa näkemättä annetuille palkinnoille.

– Annoitte sitten palkinnon kilpailun tylsimmälle tapaukselle, hän toteaa Arnaud Desplechinin Jimmy P: Psychotherapy of a Plains Indian -elokuvasta, mutta tunnustaa valinnan vaikeuden.

– Tämä vuosi on sellainen, että kerrankin ei ole yhtään sellaista elokuvaa, josta voisi sanoa, että tämä se on.

Ensin Riskala käy läpi Episodin vain trailereiden perusteella katsastamat elokuvat. Coen-veljesten Inside Llevwyn Davisin hän toteaa ”täräyttävän hienoksi”. Toisaalta kriitikoiden suosikiksi on noussut yllättäjä, kolmituntinen lesboelokuva La vie d’Adele (Blue Is the Warmest Colour, kuvassa), joka Riskalan mukaan pitää sisällään elokuvan historian parhaat ja hätkähdyttävimmät lesbokohtaukset. Hän nostaa sen yhdeksi suosikikseen Coenien elokuvan sekä Nicolas Winding Refnin Only God Forgives -elokuvan seuraan.

– Mutta palkitseeko Steven Spielbergin johtama jury lesboelokuvan? pohtii Riskala, joka kuvailee elokuvaa hyvin eksplisiittiseksi.

Riskala kuitenkin epäilee, että naisnäyttelijän palkinto menee joka tapauksessa La vie d’Adelen Adéle Exarchopoulosille tai jaetusti hänelle ja kanssanäyttelijä Léa Seydouxille. Episodi olisi varjoäänestyksessään antanut palkinnon Jim Jarmuschin Only Lovers Left Alive -elokuvan Tilda Swintonille. Ottaen huomioon, että kyseessä on vampyyrielokuva, on se Riskalan mukaan sanan kaikissa merkityksissä ”veretön”.

Nicolas Winding Refnin Only God Forgives on jakanut mielipiteitä sen verran, että voitto ei ole varma.

Roman Polanskin Venus in Fur puolestaan on hyvä, mutta ei tarpeeksi hyvä, Riskala miettii.

Parhaan miesnäyttelijän palkinnon Riskala olisi valmis antamaan Alexander Paynen Nebraska-elokuvan Bruce Dernille, jota varjoäänestyksen Jouni Vikman ja Jussi Huhtala tunnustivat fanittavansa, mutta jättivät Michael Douglasin ja Benicio Del Toron varjoon.

Nebraska on Paynen parhaimmistoa sitten Sidewaysin, Riskala toteaa, mikä Episodin kirjoissa nostaa elokuvan myös voittajaehdokkaaksi. Toinen Riskalan voittajasuosikki on Coen-veljesten nimihahmoa esittävä Oscar Isaac.

Only God Forgives saa ensi-iltansa 7. kesäkuuta. Kino Engeliä pyörittävä Cinema Mondo on ostanut La vie d’Adelen oikeudet. Sama levittäjä on Riskalan mukaan ostanut myös kilpasarjan erinomaiseksi osoittautuneen japanilaisen Like Father Like Son -elokuvan oikeudet.

(Jouni Vikman/Episodi)

Päivitys: Riskalan yhdeksi suosikikseen nostama La vie d’Adele eli Blue Is the Warmest Colour voitti kultaisen palmun. Lisäksi se voitti kriitikoiden myöntämän FIPRESCI-palkinnon. Riskalan toinen suosikki, Coen-veljesten Inside Llewyn Davis sai kakkospalkinnon ja Nebraskan Bruce Dern palkittiin parhaana miesnäyttelijänä, kuten Riskala oli uumoillut.

Lue kaikki Cannes-voittajat täältä.

 

Lisää luettavaa