Pamela Tola ei jää sivustaseuraajaksi Napapiirin sankareiden jatko-osassa

21.9.2015 15:19

Napapiirin sankarit oli vuoden 2010 katsotuin elokuva Suomessa. Lähes 400 000 katsojaa kerännyt komedia palkittiin lisäksi parhaan elokuvan Jussi-palkinnolla. Elokuva keräsi laajan fanipohjan, joka on odottanut jatkoa.

Teksti: Jussi Huhtala
Kuva: Lance Kooma

Nyt lähes viiden vuoden odotus palkitaan, kun Napapiirin sankarit 2 saapuu teattereihin. Jatko-osassa Janne (Jussi Vatanen) ja Inari (Pamela Tola) ovat saaneet perheenlisäystä, ja uudessa seikkailussa ollaankin digiboksin sijaan pariskunnan vuoden ikäisen Lumi-tyttären perässä.

Tola kertoo, että tarinan pariin oli hauska palata. Roolihahmo on hänen mukaansa kokenut ison elämänmuutoksen.

– Se antoi myös vähän vapauksia roolihenkilön suhteen. Katsoin sivusilmällä Napapiirin sankarit -elokuvaa ennen kuvauksia, kun se tuli telkkarista, ja mietin, että mitäköhän tuosta hahmosta pitäisi pitää ja missä asioissa voisi ottaa vapauksia.

Ykkösosasta tutun näyttelijäporukan kanssakin oli Tolan mielestä mukava jatkaa.

– Se, että tuntee näyttelijät ja roolihenkilöt ennestään luo tiettyä turvallisuutta ja luottamusta. Itse tulen aina hyvälle tuulelle tuossa työryhmässä.

Jussi-palkittu käsikirjoittaja Pekko Pesonen vastaa myös jatko-osan käsikirjoituksesta. Ohjaaja sen sijaan vaihtui. Dome Karukosken tilalle astui Kulman pojat -jalkapallokomedian ohjaaja Teppo Airaksinen. Tola kehuu Airaksista mahtavaksi ohjaajaksi.

– Teppo luo aina hyvän tunnelman kuvauksiin, ja hänen huumorintajunsa on ensiluokkaista. Varmasti se, että Teppo oli ohjaamassa elokuvaa, vaikutti paljon myös siihen, että ajattelin elokuvaa koko ajan itsenäisenä teoksena.

Inari ja Miia Nuutilan esittämä Marjukka kokevat oman seikkailunsa Lapin hienoimmassa hotellissa, jonka omistaa Inarin ex-heila Pikku-Mikko (Kari Ketonen). Tola pitää hienona asiana, että tarinan naiset ovat saaneet oman tarinansa.

– Ainahan se on kivaa, että oma roolihenkilö on aktiivinen henkilö sivustaseuraajan sijaan. Molempien naisten roolit olivat kasvaneet ensimmäisestä elokuvasta. Meillä oli oikein hauskaa Miian ja Karin kanssa.

Paitsi että Inari kokenut elämänmuutoksen ja saanut enemmän tilaa, hänestä näytetään Tolan mukaan myös enemmän puolia.

– Hänet näytetään vähän eri valossa ja se tietysti vaikuttaa myös näyttelemiseen. Hän on kokenut elämänmuutoksen ja tullut äidiksi. Se muuttaa meissä varmaan aika paljon. Jotenkin näen Inarin myös hieman enemmän komediallisempana tässä uudemmassa elokuvassa. Ensimmäisessä elokuvassa Inari oli ehkä vähän kireä. Jatko-osassa Inari yrittää ottaa vähän rennommin, se ei tosin ole kauhean helppoa, kun olosuhteet on sitten mitä on.

Elokuvassa puhutaan pohjoisen murretta, joka tuo oman haasteensa näyttelijälle. Siitä oli kuitenkin apua, että murretta oli opeteltu jo ensimmäistä elokuvaa varten.

– Nyt oli jo helpompi ottaa homma haltuun, kun oli pohjat muodostettuna. Meillä oli onneksi murteen taitajia koko ajan kuvauksissa mukana, joten siinä mielessä selusta oli turvattu.

Jatko-osasta näyttää ensireaktioiden perusteella olevan tulossa alkuperäisen veroinen hittielokuva. Olisiko Tola valmis tekemään vielä kolmannenkin Napapiirin sankarit -elokuvan? Se ei ole hänen mukaansa läpihuutojuttu.

– Riippuu käsikirjoituksesta ja ohjaajasta, Tola sanoo.

Napapiirit sankarit 2 tulee ensi-iltaan 30.9.2015.

Lisää luettavaa