Pärjääkö Betoniyö Nymphomaniacille? Pohjoismaisesta elokuvapalkinnosta kisaa viisi elokuvaa

Viisi elokuvaa on valittu ehdolle kilpailemaan Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnosta 2014. Kansallisten raatien valitsemat ehdokkaat edustavat vuoden ansiokkaimpia elokuvatapauksia sellaisilta ohjaajilta kuin Lars von Trier, Pirjo Honkasalo, Benedikt Erlingsson, Eskil Vogt ja Ruben Østlund.

Viisi elokuvaa ja niiden ohjaajat, käsikirjoittajat ja tuottajat, jotka kilpailevat vuoden 2014 Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnosta, ovat (lisätietoja alla, mm. palkintolautakuntien perustelut):

HROSS í OSS (Islanti): Ohjaaja/käsikirjoittaja Benedikt Erlingsson ja tuottaja Friðrik Þór Fridriksson
BLIND (Norja): Ohjaaja/käsikirjoittaja Eskil Vogt sekä tuottajat Sigve Endresen ja Hans Jørgen Osnes
TURIST (Ruotsi): Ohjaaja/käsikirjoittaja Ruben Östlund sekä tuottajat Erik Hemmendorff ja Marie Kjellson
BETONIYÖ (Suomi): Ohjaaja/käsikirjoittaja Pirjo Honkasalo, käsikirjoittaja Pirkko Saisio sekä tuottajat Mark Lwoff ja Misha Jaari
NYMPHOMANIAC (Tanska): Ohjaaja/käsikirjoittaja Lars von Trier ja tuottaja Louise Vesth

Kansalliset raadit ovat valinneet viisi ehdokaselokuvaa perusteinaan korkea laatu, juuret pohjoismaisessa kulttuurissa ja se, että ne erottuvat taiteellisen omaperäisyytensä kautta kiehtovina ja ympäristöönsä sidoksissa olevina taideteoksina. Palkinnon ja 350.000 Tanskan kruunun voittaja julkistetaan Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa Tukholmassa 29. lokakuuta 2014 samaan aikaan kirjallisuuspalkinnon, musiikkipalkinnon ja luonto- ja ympäristöpalkinnon kanssa. Lisätietoja palkinnosta alla olevassa aineistossa.

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto jaetaan nyt 11. kerran. Aikaisempia voittajia ovat mm. Jahti (2013), Sovinto (2011), Submarino (2010), Antichrist (2009), Sinä elävä (2008) ja Mies vailla menneisyyttä (2002).

(Episodi/JH)

Aiheeseen liittyvät jutut