Tänään tv:ssä: ”Perisuomalaisia asioita rienaava junttimainen kauhufarssi” – Hirviömäiset veljekset tarjoavat tupla-annoksen kauhua ja mustaa huumoria

Tämä leffakaksikko on todellinen tapaus!

Tänään nähdään televisiossa varsinainen kotimaisen elokuvan kulttitupla, kun Yle Teema esittää Kuutamosonaatin ja sen jatko-osan.

Kuutamosonaatin keskushahmoja ovat syrjäisessä korvessa asuvat Kyyrölän perheen veljekset, jotka alkavat vainota seudulle lomailemaan saapuvaa huippumallia.

Vuonna 1988 valmistunut Kuutamosonaatti edusti aikoinaan – ja vielä edelleenkin – harvinaista lajityyppiä Suomessa. Kauhuelokuva on ollut meillä aina marginaalilaji. Nykyään Kuutamosonaatti nauttii kulttisuosiota alan harrastajien keskuudessa.

Rutkasti komediallisia aineksia ja mustaa huumoria sisältävän kauhutarinan pääosissa näyttelevät Kari Sorvali, Tiina Björkman, Mikko Kivinen ja Soli Labbart.

Ohjauksesta vastaa Olli Soinio (1948–2018). Hän teki Kuutamosonaatille myös jatko-osan Kadunlakaisijat, joka valmistui vuonna 1991.

Jatko-osassa nostetaan kierroksia, kun Kyyrölän hirviöperhe nousee haudasta ja lähtee valloittamaan Helsinkiä.

Kuutamosonaatin jatko-osa on ykkösosaa farssimaisempi, ja siinä mennään enemmän roskaelokuvan suuntaan. Kadunlakaisijat ei ole saavuttanut alkuperäisen veroista mainetta, ja sen vastaanotto oli myös ensi-illan aikoihin ykkösosaa heikompi.

Kadunlakaisijat on väkinäisesti erilaisia perisuomalaisia asioita sekä ilmiöitä rienaava ja tabuja tönivä junttimainen kauhufarssi, joka hajoaa kaaosmaiseksi hakuammunnaksi ja huonon maun esittelyksi”, kirjoitti Helsingin Sanomien kriitikko Mikael Fränti maaliskuussa 1991.

Vaikka Kadunlakaisijat ei nouse Kuutamosonaatin tasolle, se kuuluu silti modernin suomalaisen kauhuelokuvan harvoihin merkkitapauksiin, ja molempia voi hyvällä syyllä pitää kulttiklassikkoina.

Kadunlakaisijassa näyttelevät ykkösososasta tutut Kari Sorvali, Mikko Kivinen ja Soli Labbart. Uutena kasvona nähdään laulajatar Kataa esittävä Kata Kärkkäinen, joka nykyään tunnetaan nimellä Katariina Souri.

Kuutamosonaatti esitetään Yle Teemalla tiistaina 23.11.2021 klo 22.00. Jatko-osa Kadunlakaisijat nähdään heti perään klo 23.20. Areenassa 29 pv.

YouTube video