”Pettymys”, ”Paska elokuva”, ”Ylipitkä”: Batman v Superman sai tyrmäyksen suomalaisilta leffatoimittajilta

23.3.2016 00:01

Keskiviikkona ensi-iltaan tuleva Batman v Superman: Dawn of Justice esitettiin lehdistölle tiistaina aamupäivällä. Seuraavassa Episodin toimituksen ja avustajien ensireaktioita, joissa paistaa pettymys.

Jouni Vikman:
”Jos elokuva olisi ollut tunnin lyhyempi, se olisi Zack Snyderin norsu posliinikaupassa -tyylitajusta huolimatta voinut olla kiinnostava analyysi supersankareiden toimien motivaatiosta ja oikeutuksesta. Nyt yhteen pakettiin oli survottu kolme meluisaa elokuvaa, jotka eivät liittyneet toisiinsa oikein mitenkään.”

Jussi Huhtala:
”Visuaalisesti tyylikäs ja ohjaajansa näköinen elokuva sekä hyvässä että pahassa. Ja etenkin pahassa. Ensimmäiset kaksi tuntia tuntuvat olevan pelkkää pohjustusta roolihahmoille, eikä tarina tunnu käynnistyvän kunnolla lainkaan. Toimintakohtauksissa ei ole mitään kiinnostavaa. Viimeinen puolituntinen uhrataan tylsälle ja kliseiselle lopputaistelulle, jonka pääpahiksena on aivan liian monta kertaa nähty karjuva digiörkki. Ben Affleck ei ole missään nimessä huono Batman, vaan elokuvan ongelmat ovat muualla.”

Tuomas Riskala:
”Valtava pettymys! Pidin Man of Steelistä, mutta Batman v Superman oli suorastaan ala-arvoinen suoritus. Miten kahden supersankarititaanin kohtaamisesta onkin saatu aikaan näin TYLSÄ elokuva? Suurin kritiikki kohdistuu käsikirjoitukseen, joka on suorastaan luokattoman huono. Zack Snyderin visuaalinen tyyli pitää kerronnan vielä suht mielenkiintoisena puoliväliin saakka, jonka jälkeen mennään alamäkeen ja kovaa. Ben Affleck on uutena Batmanina ok, mutta Jesse Eisenbergin kammottavaa ylinäyttelemistä Lex Luthorina on suorastaan kiduttavaa seurata. Jeremy Irons uutena Alfredina toimii näyttelijöistä parhaiten. Yli kaksi ja puolituntisena elokuva vähintään 45 minuuttia liian pitkä.”

Anton Vanha-Majamaa:
”Zack Snyder rakastaa hidastetusti maahan mäjähtäviä hylsyjä ja kynyisesti kasaan kursittua megaluokan toimintatilkettä. Batman vs. Superman oli jopa huonompi kuin odotin: se alkaa viidesti, kertoo tusinan verran asioita jotka nivotaan toisiinsa huonosti, ja päättyy viidesti. Toiminta on luokattoman huonosti ohjattua, tuho viety sellaisiin sfääreihin ettei se aidosti tunnu miltään, ja hahmojen toiminta perusteltu poikkeuksellisen huonosti. Batman ja Teräsmies ovat nahistelevia idiootteja jotka rikkovat kaiken muista kuin omasta agendastaan välittämättä. Mahdollisuudet olisi osuvaan suurvaltioallegoriaan, mutta Snyder ei ymmärrä allegorioita eikä satiiria. Paska elokuva.”

Joonas Alanne:
”En pitänyt lainkaan Man of Steelista, eikä minulla ollut minulla ollut minkäänlaisia odotuksia Batman v Supermania kohtaan. Onkin oudoksuttavaa, että olemattomista odotuksista huolimatta elokuva onnistuu yllättämään huonoudellaan. Se on niin huono, että se saa Man of Steelin näyttämään hyvältä. Niin huono, että Marvel-fanit voivat nostaa sen esiin aina, kun joku väittää DC:tä Marvelia älykkäämmäksi. Pohjimmiltaan kaikki ongelmat on johdettavissa siihen, ettei tarinassa ole mitään järkeä. Miksi Batman käyttäytyy koko ajan kuin idiootti? Kuinka kaukana Gotham ja Metropolis oikeastaan ovat toisistaan? Kuka on Lex Luthor ja miksi hän haluaa tappaa Teräsmiehen? Kuka on se nimetön supernainen, joka heiluttaa miekkaa? Elokuva ei selitä mitään vaan olettaa, että kaikki lipunmaksajat tietävät nämä jutut jo valmiiksi. Vain sarjakuvafanit voivat saada tästä jotain irti, mutta ei heidänkään tarvitse tällaista köntsää purematta niellä.”

Hannu Liekso:
”Ohjaaja Zack Snyder on harsinut kasaan näyttävän näköisen mutta käsikirjoitukseltaan hajanaisen, tylsistyttävän ja onton tarinan, jonka yksitahoiset hahmot aiheuttavat myötähäpeää. Erityisesti Wonder Womanin hahmo ei tuo kerrassaan mitään tarinaan. Jos on pakko kuluttaa 2,5 tuntia jotenkin, kannattaa mieluummin ottaa vaikka torkut.”

Niko Ikonen:
”Visuaalisesti näyttävä ja nätti mutta harmittavan turhanpäiväinen, ylipitkä sekä tarinallisesti vajaa tapaus. Tekijöiden 800 miljoonan dollarin tavoite jää luultavasti vain etäiseksi haaveeksi. Pätevää kertakäyttöviihdettä krapulasunnuntaille. Pettymys.”

Episodin toimituksen palaute oli suorastaan yksipuolisen tyrmäävä, mutta Yhdysvalloissa elokuva on herättänyt myös paljon positiivisia ensireaktioita. Internet Movie Databasen leffaharrastajatkaan eivät ole olleet yhtä kriittisiä kuin Episodin toimitus. Noin kymmenentuhatta elokuvasivuston käyttäjää on antanut Batman v Superman -elokuvalle arvosanaksi keskimäärin 9,3/10. Kyseessä on tilanne 22.3. illalla. Alun jälkeen keskiarvo lähtee yleensä nopeasti laskuun, mutta kyseessä on silti poikkeuksellisen korkea arvosana.

Varsinainen Episodin arvostelu julkaistaan keskiviikkona.

 

 

Lisää luettavaa