R&A-tärppi: Patrick Stewart on kauhua herättävä uusnatsi

Jeremy Saulnierin Blue Ruin oli genretietoinen pienen budjetin kostoelokuva, joka nosti ohjaajansa tekijäksi, jonka töitä sopii odottaa.

Saulnierin uusi elokuva Green Room kertoo köyhästä punk-bändistä, joka päätyy keikalle uusnatsien klubille. Kaikki menee verrattain hyvin, kunnes ennen lähtöä yksi bändin jäsenistä todistaa jotain, mikä ei todellakaan hänelle kuulu. Ja näin alkaa piiritystilanne, jonka ottaa haltuun Patrick Stewartin esittämä kylmä uusnatsipomo.

Siinä missä Blue Ruin sekoitteli mustaa huumoria ja kostotrilleriä, on Green Room enemmänkin puhdas kauhuelokuva. Saulnier piinaa katsojaa odotuksilla, ahtaanpaikan kammolla sekä yllättävällä ja suoraan hermoon iskevällä väkivallalla. Tässä elokuvassa iskut, laukaukset ja viillot todella tuntuvat – ehkä välillä liikaakin, sillä silmitön väkivalta lipsuu pari kertaa tarpeettoman mässäilyn puolelle.

Mutta otteessaan elokuva pitää, vaikka välillä sitä onkin vaikea katsoa. Saulnier osaa yllättää, ahdistaa ja pitää katsojan rystyset kiinni penkissä tämän toivoessa, että sopasta selviäisi edes joku hengissä. Green Room on taidokkaasti hallittua genre-elokuvaa, joka ei päästä katsojaa helpolla.

R&A:ssa elokuvan voi nähdä vielä 25.9. ja 26.9.

(Episodi/ML)

Aiheeseen liittyvät jutut