Ralph Fiennes ja kirjailijan kielletty rakkaus

1.8.2014 10:34

Moni tuntee Ralph Fiennesin hänen laatudraamoistaan tai ainakin Harry Potterin ja James Bondin kaltaisista franchise-hiteistä, mutta ohjaajana hän on vielä melko pienen piirin suosikki.

Fiennes oli juuri saanut esikoisohjauksensa Coriolanuksen loppusuoralle, kun sen tuottaja Gabrielle Tana jo ehdotti hänelle uutta projektia. Tana oli mukana kehittelemässä elokuvaa Claire Tomalinin vuonna 1990 ilmestyneestä kirjasta, joka kertoi Ellen Ternanin elämäntarinan.

– Ternanin tarina kosketti minua, Fiennes perustelee kiinnostustaan projektiin.

– Halusin tehdä elokuvan siitä kuinka hänestä tulee Charles Dickensin rakastajatar, joka joutuu kantamaan salaisuutta sisällään loppuelämänsä. Se on taakka ja haava, josta hän ei voi puhua kenellekään.

Fiennes ryhtyi kehittelemään elokuvan tarinaa Tomalinin ja käsikirjoittaja Abi Morganin kanssa.

– Oli hienoa työskennellä ohjaaja-näyttelijän kanssa, Morgan kertoo. – Hän osasi visualisoida kohtauksia mutta samalla myös riisua niitä, sillä hän tietää kuinka vähän näyttelijä lopulta tarvitsee.

Tomalinia ei Ternanin tarinassa kiehtonut vain nuori nainen kuuluisan miehen rakastajana, vaan ennen kaikkea se, kuinka Ternan Dickensin kuoltua loi itsensä uudelleen, kehitti itselleen aivan uuden elämän.

– Hän edusti minulle monia 1800-luvun naisia, jotka elivät varjoissa, siksi annoin kirjan nimeksi The Invisible Woman. Mutta Dickens oli tavallaan tehnyt Ellenistä hyvän petkuttajan, ja siten hän nousi olosuhteittensa yläpuolelle.

Morgan rakensi käsikirjoituksen kirjan traaagisten ja katalyyttisten hetkien ympärille. Tomalinille oli muun muassa selvinnyt, että Dickens oli saattanut Ternanin raskaaksi. Toinen tärkeä tapahtuma on vuoden 1865 junaonnettomuus, jonka jälkeen Ternan tajuaa mita salasuhde maailmankuuluun mieheen voi tarkoittaa.

Alun perin Fiennes ei ollut aikonut näytellä Charles Dickensiä itse. Tomalin kuitenkin kannusti häntä siihen ja Morgankin sanoo kirjoittaneensa roolin Fiennes mielessään. Työstettyään elokuvaa kuukausien ajan Fiennes ei enää itsekään voinut vastustaa roolia.

Charles Dickensistä oli moneksi. Hän ei pelkästään pyörittänyt salaista suhdetta avioliiton ja kymmenlapsisen perheen ohella, hän kirjoitti samalla säännöllisesti ja toimi journalistina, näyttelijänä, teatterinjohtajana, sosiaalisena vaikuttajana ja julkkiksena.

– Hassua kyllä, se todennäköisesti auttoi minua, sillä oli hyvin dickensmäistä organisoida ihmisiä ja tehdä kaikkea, Fiennes kommentoi urakkaansa ohjaajana ja pääosanesittäjänä.

– Hänkin kontrolloi kaikkea.

– Ralph ei päästä helpolla, kommentoi Ellen Ternania näyttelevä Felicity Jones.

– Hän voi vaatia 15 tai 20 ottoa, kunnes tuntee saaneensa purkkiin jotain aitoa.

Kristen Scott Thomasille Kielletty rakkaus on jo kolmas yhteistyö Fiennesin kanssa. Kumpikin sai Oscar-ehdokkuuden vuoden 1996 Englantilaisesta potilaasta.

– Ralphin ohjauksessa oleminen oli yhtä nautinnollista kuin hänen kanssaan näytteleminenkin, hän toteaa. – Hän johtaa koko orkesteria mutta on näyttelijöiden kannalta kuitenkin yksi tiimin jäsen.

Kaikkia tekijöitä kiehtoi Dickensin moniulotteisuus. Hän oli arvostettu mies, joka saattoi kohdella vaimoaan törkeästi.

– Minua ei huolettanut, etteivät ihmiset välttämättä pitäisi hänestä, Fiennes sanoo. – Hän oli iso persoona, mutta ihmisenä viallinenkin. Hänet on helppo tuomita, mutta yritimme tuoda esille myös sen, että liitossaan puolisot eivät vihanneet toisiaan. Kipinä vain oli kadonnut, ja uskon Dickensin etsineen naiseen yhteyttä, jonka hän uskoi saavansa Ellen Ternanin kanssa. Luulen, että Ellen oli hänelle jungilainen ideaali, jollaisista hän itse kirjoitti.

Eniten dickensmäisestä moninaisten roolien kanssa tasapainoilemisesta kärsi Oscar-palkittu meikki- ja hiustaiteilija Jenny Shircore, joka työskenteli Fiennesin kanssa myös Mike Newellin Dickensin tekstiin perustuvassa ohjauksessa Suuret toiveet (2012).

– Häntä oli mahdoton saada istumaan hiljaa paikoillaan, sillä hänellä oli koko ajan seuraava kohtaus mielessään ja kiire päästä työstämään sitä.

Teksti: Jouni Vikman
Haastattelut: Sony Pictures

Lisää luettavaa