Sarjakuvaan perustuva Netflix-tuotanto nyt katsottavissa: Tappohommat jättänyt palkkamurhaaja joutuu itse tähtäimeen

Mads Mikkelsen esittää palkkamurhaajaa Jonas Åkerlundin ohjaamassa Netflix-elokuvassa Polar. Ohjaaja ja pääosan esittäjä vakuuttavat, että kyseessä ei ole tavallinen lajityyppinsä edustaja.

Film noiria ja toimintaelokuvaa yhdistelevä Netflixin alkuperäistuotanto Polar kertoo Mads Mikkelsenin esittämästä palkkamurhaajasta. Tappohommat jo kerran jättänyt Duncan Vizla joutuu palaamaan rikoksen maailmaan, ja tällä kertaa hän joutuu itse tähtäimeen.

Huippuartistien musiikkivideoillakin mainetta hankkineen ruotsalaisohjaaja Jonas Åkerlundin (Spun, Lords of Chaos) elokuva pohjautuu Dark Horsen julkaisemaan Victor Santosin sarjakuvaan. Åkerlundille sarjakuva ei ollut ennestään tuttu, mutta hän piti käsikirjoitusta kiehtovana, sillä siinä esitetään palkkamurhaaja erilaisessa valossa.

– Palkkamurhaajista kertovat elokuvat ovat usein täynnä kliseitä, mutta Polarissa oli tasoja, joita tässä lajityypissä en ole ennen nähnyt, ohjaaja sanoo.

Åkerlund kertoo haluavansa aina jättää oman jalanjälkensä elokuvaan, ja tarinassa oli siihen paljon mahdollisuuksia.

– Tämä elokuva sisälsi niin paljon kaikkea, mikä teki sen minulle kiinnostavaksi. En haluaisi tehdä elokuvaa, ellei siinä olisi mukana tunnetta ja huumoria mutta toisaalta myös jotain täysin överiä. Se veti minua puoleensa. Sarjakuva oli kuin pitopöytä täynnä mahdollisuuksia.

Åkerlundin näkemys Polarista sisältää erilaisia maailmoja ja vastakkaisia ääripäitä. Intensiivinen realismi yhdistyy sarjakuvan yliluonnolliseen maailmaan. Elokuvassa vuorotellaan Duncanin aiemmalla elämällä palkkamurhaajana ja uudella vaiheella, jossa Duncan on jättänyt rikollisen elämän.

– Halusin yhdistää sarjakuvamaista kerrontaa ja äärimmäisiä kuvakulmia, mutta tyylillisesti siinä on realistinen ote.

Polarin pääosaa esittävä Mads Mikkelsen on kerännyt maailmalla sekä arvostusta että suurta suosiota. Elokuvasta Jahti hänet palkittiin Cannesin elokuvajuhlien parhaana näyttelijänä vuonna 2012. Hänet on nähty myös Marvel-elokuva Doctor Strangen salaperäisenä pahiksena ja Hannibal-televisiosarjan Hannibal Lecterinä.

Mikkelsen oli innoissaan päästessään mukaan Polarin synkkään alamaailmaan.

– Kasvoin sarjakuvien parissa. Olen sarjakuvakeräilijä ja tällaisten tarinoiden suuri fani, tanskalaisnäyttelijä paljastaa.

Mikkelsen vertaa klassisia film noir -elokuvia sarjakuviin.

– Film noir oli hyvin simppeli lajityyppi: vain mies ja nainen. He puhuivat vähän, mutta se merkitsi paljon. Sarjakuvissa on sama juttu. Kun sarjakuvan avaa, tulee mieleen elokuva. Polarissa on upeita arkkityyppejä. On hiljainen tyyppi ja puhelias tyyppi. On nainen, joka käyttää seksiä aseena. On toinen nainen, joka ei tee samoin. Ne ovat tietynlaisia vahvoja hahmoja, ja se on aina kiinnostavaa sekä näyttelijän että tarinan näkökulmasta, Mikkelsen selittää.

Mikkelsenin mukaan päähenkilö oli hänelle arvoitus, ja se oli suuri syy sille, että hän kiinnostui roolista.

– Pidän ihmisistä, jotka ovat jollain tavalla ulkopuolisia. He ovat hyviä jossain ympäristössä mutta surkeita toisessa. Duncanilla on monia erikoisominaisuuksia, ja erityisen taitava hän on omassa työssään. Hän osaa lukea ihmisiä helposti ja haistaa petoksen kilometrin päähän. Mutta hän ei ole kovinkaan taitava, kun pitää elää tavallista elämää ja ymmärtää tavallisen ihmisten tunteita. Sellaisia hahmoja on kiinnostava esittää.

Polar nyt katsottavissa Netflixissä. Alla traileri.

YouTube video