”Seksiä ja kuolemaa kaislikossa” – Viiden tähden klassikko nyt dvd:nä ja blu-rayna

Unenomaiset jaksot, toiminta ja painostavan hiostavat kesäyöt tulevat iholle.

5.1.2023 09:00

Sisällissota tuhoaa 1300-luvun Japania. Kaksi naista piilottelee maaseudulla hankkien laihan elannon tappamalla haavoittuneita samuraita ja myymällä ryöstämänsä varusteet.

Päivänä muuanna sotaan värvätty naapuri palaa kotiin yksin. Yhtä aikaa värvätty vanhemman naisen poika ja nuoren naisen puoliso on kuollut. Pian tilanne kärjistyy kolmiodraamaksi.

Kaneto Shindô maalaa kirjoittamansa tarinan minimalistisin sivellinvedoin. Kameran otoksissa kauniisti aaltoileva tiheä elefanttiheinikko kasvaa kerronnan keskeiseksi elementiksi. Siihen kiteytyy paitsi esteettisiä ulottuvuuksia, myös kommentti ihmisen pienuudesta niin luonnonlakien kuin sodan kaltaisten mullistusten pyörteissä.

Hikaru Hayashin jazzinomaisia elementtejä ja taiko-rummutusta hyödyntävä musiikki yltyy paikoin hypnoottisen intensiiviseksi.

Näyttelijäntyö sivuaa nō-teatterin estetiikkaa hannya-maskeineen ja siihen liittyvine kirouksineen. Unenomaiset jaksot, toiminta ja painostavan hiostavat kesäyöt tulevat iholle.

Onibaba on kylmäävä painajainen”, kirjoitti The Guardianin Peter Bradshaw arviossaan, jonka otsikossa elokuvaa kuvaillaan sanoilla ”seksiä ja kuolemaa kaislikossa”.

Tähdet ★★★★★

Matti Komulainen

Lisää luettavaa