Seksiobjektiksi itsensä tuntenut Charlize Theron täytti 48 vuotta – tältä upea tähti näyttää nyt

Saavutti huippu-uran näyttelijänä, mutta elämään on mahtunut paljon myös ikävyyksiä.

7.8.2023 05:30

Hollywoodin supertähtiin kuuluva näyttelijä Charlize Theron täyttää tänään 7. elokuuta 48 vuotta. Etelä-Afrikasta lähtöisin olevassa tähdessä on hollantilaista, ranskalaista ja saksalaista syntyperää.

Theron tunnetaan monista loistavista elokuvista. Monster – Aileen Wuornos (2003) on hänen tunnetuimpia roolejaan, ja siinä hän näytteli Oscarin arvoisesti juuriltaan suomalaista prostituoitua, josta kehkeytyy tappaja.

Theron nähtiin myös räjähtävässä toimintaelokuvassa Mad Max: Fury Road (2015), ja hän teki pätevän roolin niin ikään loistoleffassa Paholaisen asianajaja (1997), jolloin hän oli vasta hiljalleen astumassa kirkkaampiin parrasvaloihin. Elokuvassa oli mukana myös pätevän roolin tehnyt Keanu Reeves.

Muita maininnan arvoisia roolisuorituksia tähdeltä ovat ainakin The Italian Job (2003), Hancock (2008), Metsästäjä ja talvinen taistelu (2012), Prometheus (2012), Atomic Blonde (2017), Bombshell – hiljaisuuden rikkojat (2019) ja The Old Guard (2020).

Charlize Theron Oscar-roolissaan elokuvassa Monster – Aileen Wuornos (2003).

Charlize Theronin perheessä tapahtui kammottava tragedia

Tähden lapsuus ei ollut ruusuisa, sillä hänen äitinsä tappoi hänen isänsä, joka oli Theronin mukaan henkisesti ”hyvin sairas mies” ja alkoholisti. Theronin varhaiset vuodet olivatkin päivästä toiseen ennalta-arvaamattomia.

– Isäni oli niin humalassa, ettei hänen olisi pitänyt pystyä kävelemään, kun hän tuli taloon aseen kanssa, Theron kertoi Peoplelle vuonna 2019.

– Äitini ja minä olimme makuuhuoneessani nojaten ovea vasten, koska hän yritti tunkeutua ovesta sisään.

– Joten me molemmat nojasimme ovea vasten, jotta hän ei pystyisi tulemaan sisälle. Sitten hän otti askeleen taaksepäin ja ampui oven läpi kolme kertaa, Theron muisteli.

Luodit eivät osuneet. Pelastaakseen tyttärensä ja itsensä Theronin äiti kuitenkin päätti ampua miehensä.

– Hän lopetti uhan itsepuolustukseksi.

Äitiä vastaan ei nostettu syytteitä. Theron oli tapauksen aikaan 15-vuotias.

Italiaan malliksi ja sieltä Yhdysvaltoihin

Theron muutti äitinsä kanssa myöhemmin Italiaan, jossa hän työskenteli vuoden mallina, kuten myös muualla Euroopassa. Sieltä he siirtyivät New Yorkiin ja Miamiin, ja Theron alkoi kouluttautumaan balettitanssijaksi. Hänen polvivammansa kuitenkin lopetti balettitanssijan uran tavoittelun.

Näyttelijäksi hän hakeutui matkustamalla Los Angelesiin, jossa hän eli äitinsä lähettämillä 300 dollarin kuukausittaisilla shekeillä. Se ei riittänyt, ja tuleva tähti joutui välillä varastamaan ruokaa ravintolan leipäkorista selvitäkseen.

Lähtölaukaus elokuvatähteyteen tapahtui, kun hän törmäsi elokuva-alan agenttiin pankissa, jossa Theron ei saanut lunastettua shekkiä. Agentti oli hänen takanaan jonossa, ja hän lunasti shekin, antoi Theronille käyntikorttinsa ja esitteli Theronille näyttelemiseen erikoistuneen koulun. Ensimmäinen puherooli hänellä oli kauhuelokuvassa Maissilasten paluu (1995).

Keanu Reeves ja Charlize Theron elokuvassa Paholaisen asianajaja (1997).

Uran alussa ongelmia ohjaajien loputtomien toiveiden kanssa

Theronin elokuvauran alkutaival ei ollut pelkkää juhlaa, ja viime vuonna Theron kertoikin vähemmän miellyttävistä kokemuksista. Ohjaajilla oli tapana valvoa hänen pukeutumistaan, ja he saivat hänet tuntemaan itsensä seksiobjektiksi.

– Jonkun tyypin pakottamana, vaatteiden sovittaminen suurin piirtein heidän edessään. Kaikkea tällaista. Se on todella alentavaa. Ja näistä ei asioista puhuttu ääneen silloin, kun aloitin. Se oli tyyliin: ”Pukeudut tähän”, Theron paljasti.

Theron kertoi myös erään ohjaajan halunneen Theronin vaihtavan vaatteita jatkuvasti.

– Miesohjaaja halusi minun sovittavan vaatteita vaatteiden perään. Tuli selväksi, että kysymyksessä oli seksuaalisuuteni, ja kuinka pantava olisin elokuvassa. Tämä oli tavallista urani alussa, näyttelijä lisäsi.

Mad Max: Fury Road (2015).

Uralla on sattunut myös paha fyysinen loukkaantuminen

Theronille kävi ikävästi elokuvan Aeon Flux kuvauksissa. Hän joutui tekemään voltteja taaksepäin, ja yritys epäonnistui. Hän päätyi vahingossa niskalleen maahan, jolloin yksi hänen välilevyistään luiskahti pois paikoiltaan. Hän päätyi onnettomuuden vuoksi toipilaaksi, ja se viivästytti kuvauksia kahdeksan viikkoa.

Odotetun elokuvan tuotanto oli muutenkin katastrofi, ja lopputulos jäi heikoksi. Ohjaaja Karyn Kusaman mukaan studio erotti hänet, leikkasi elokuvasta 71 minuutin pituisen version, joka ei kelvannut testiyleisöille, ja pyysi sitten Kusamaa takaisin leikkaamaan elokuvan uudelleen.

Hänen ei kuitenkaan sallittu tehdä leffasta alkuperäisen näkemyksensä kaltaista. Iso osa juonesta jätettiin pois.

Erikoisempi sairaalakäynti Theronille sattui, kun hän katsoi Sasha Baron Cohenin elokuvaa Borat (2006). Theron nauroi niin paljon, että hän joutui sairaalaan viideksi päiväksi. Taustalla oli luultavasti Aeon Fluxin kuvauksissa tapahtunut onnettomuus.

– Menin katsomaan Boratia. Minulla oli aiempi niskavamma – välilevy oli vaurioitunut, Theron kertoi vuonna 2019.

– Puolivälissä elokuvaa nauroin niin paljon, että niskani jumiutui. Ambulanssin piti viedä minut sairaalaan ja olin siellä viisi päivää, Theron kertoi koettelemuksestaan.

Aeon Flux (2005).

Alla listattuna muutamia triviatietoja Theronista

Kun hän voitti Oscarin elokuvasta Monster – Aileen Wuornos (2003), hänelle pidettiin suuret juhlat kotimaassaan Etelä-Afrikassa. Hän tapasi jopa Etelä-Afrikan entisen presidentin Nelson Mandelan. Presidentti ylisti häntä Etelä-Afrikan nostamisesta  kartalle ja halasi Theronia. Theron purskahti tilanteessa kyyneliin.

Puhuu äitinsä kanssa vain afrikaansia. Theronin äiti asuu kahden minuutin ajomatkan päässä Theronista Los Angelesissa. Afrikaans on kehittynyt hollanninkielestä, ja sitä puhutaan Etelä-Afrikassa ja Namibiassa.

Kärsii pakko-oireisesta häiriöstä. Se ilmenee muun muassa siten, että vuokrattuaan talon tai hotellihuoneen elokuvan kuvauksien vuoksi, Theron ei voi rentoutua ennen kuin hän on tutkinut kaikki kaapit ja laatikot.

Charlize Theron on Instagramissa. Alla hänen jakamiaan kuvia.

Lue myös: Kohussa keitetty Evangeline Lilly täytti 44 – tältä ihastuttava tähti näyttää nyt – Episodi.fi

Lähde: Wikipedia, IMDb, Lad Bible, United Press International, People, Wikipedia

Lisää luettavaa