Sivalluksia jopa sadomasokismista – 1800-luvun klassikon uusi tv-versiointi kuohuttaa

Kääntyykö Charles Dickens haudassaan?

27.4.2023 15:31

Osittain BBC:n tuottama uusi versio kirjaklassikko Loistavasta tulevaisuudesta (Great Expectations) on herättänyt kiivasta keskustelua. 1800-luvun mestarikirjailija Charles Dickensin teos on tuotu ruutuihin ja valkokankaille jo niin monesti aiemmin, että uuden version merkityksellisyyttä on kyseenalaistettu. Minisarja poikkeaa kuitenkin aiemmista tulkinnoista tavalla, mikä on johtanut katsojien pöyristymiseen.

Orpopoika Pipin tarinaa köyhyydestä yllättävään rikastumiseen kuvaava uusi Great Expectations antaa odottaa suuria, sillä yhdessä sen merkkirooleista on arvostettu Olivia Colman (The Crown, Isä). Käsikirjoittaja Steven Knight (Peaky Blinders) on maustanut versiointia kuitenkin esim. huumeriippuvuudella ja sadomasokismilla. Sellaista settiä ei Dickensin alkuperäisteoksesta ole löydetty.

BBC:n sisältöpäällikkö Charlotte Moore on astunut puolustelemaan Knightin valintoja. Hänen mukaansa tässä tapauksessa tulisi ymmärtää, ettei Dickens aikanaan voinut kirjoittaa tietyistä asioista, vaan ne tulisi etsiä rivien välistä. Knight itse on todennut asiasta näin:

– [Siihen aikaan ei voinut kirjoittaa] tietyistä seksuaalisuuteen liittyvistä elementeistä, rikoksista, tottelemattomuudesta kruunua ja valtiota vastaan. Minä yritin kuvitella Dickensin kirjoittamassa sitä tarinaa nyt, kun hänellä olisi vapaus käydä synkemmissä vesissä, ja mitä hän sitten tekisi?

Uuden Great Expectationsin traileri:


Lähde: Variety

Lisää luettavaa