Studio Ghiblin ikoniset elokuvat julkaistiin yhtä aikaa – Osa yleisöstä lähti kävelemään kesken näytöksen

Elokuvien erot yllättivät katsojat.

4.4.2023 09:00

Ensimmäisinä vuosinaan perustamisensa jälkeen japanilainen Studio Ghibli painiskeli talousvaikeuksien kanssa. Henkien kätkemät -elokuvan myötä vakiintunut maailmanlaajuinen suosio sekä pääsylippu elokuvahistorian kaanoniin olivat vielä vuosien päässä. 1980-luvulla japanilaisyleisökin oli vielä vakuuttamatta tuotantoyhtiön piirrosjäljestä.

Saadakseen uudet elokuvansa, Naapurini Totoron ja Tulikärpästen haudan, valmiiksi ja markkinoille, täytyi Ghiblin perustajien Hayao Miyazakin ja Isao Takahatan työstää ja julkaista elokuvat yhdessä turvatakseen niiden rahoituksen.

Näin tapahtuikin, leffat julkaistiin kimpassa vuonna 1988.

Naapurini Totoro kertoo siskoksista, jotka muuttavat isänsä kanssa maaseudulle, lähelle tuberkuloosia sairastavaa äitiä. Kesään kuuluu kissabusseja, kasvukipuja ja mystinen Totoro-hahmo. Tulikärpästen hauta käsittelee puolestaan sisarussuhdetta sodan repimässä Japanissa, jossa kuolema ja toivottomuus vaanivat joka nurkalla ja yhteiskunnan turvaverkot ovat haihtuneet olemattomiin.

Katsojien kokemus jälkikäteen oli hyvinkin erilainen riippuen siitä, kumpi elokuvista näytettiin yhteisnäytöksessä ensin ja kumpi viimeiseksi. Väitetysti osa lähti teatterista kokonaan pois sydämellisen, iloa luovan Totoron jälkeen välttääkseen masentavan Tulikärpästen haudan, jonka alkukohtauksissa esimerkiksi äiti-hahmo kuolee toisen maailmansodan pommituksissa.

Lopulta molemmat elokuvat menestyivät tahoillaan ja genreissään uskomattoman hyvin: Naapurini Totoro on yksi tunnetuimmista japanilaisista elokuvista, ja sen nimikkohahmo on nykyään Ghiblin maskotti. Tulikärpästen hautaa taas pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaimpana sotaelokuvana. Myöhemmin elokuvat on julkaistu moneen kertaan uudelleen ja erikseen ja ovat tuttuja suomalaisyleisöllekin.

Kiinnostavasti Grave of the Fireflies -tietokirjan tekijä Alex Dudok de Witin mukaan elokuvat eivät lopulta ole niin erilaisia, eikä pelkästään siksi, että niitä tehtiin samaan aikaan.

”Ne ovat kiinnostuneita niin monista samoista asioista – kuolemasta, luonnon kauneudesta, Japanin lähihistoriasta, lapsuuden ja aikuisuuden välisestä harmaasta alueesta – ja joskus ne tuntuvat toistensa peilikuvilta, toinen vaalea, toinen tumma”, hän sanoi Lost in Anime -lehden haastattelussa.

Alla elokuvien trailerit:

Lähteitä: IMDB

Lisää luettavaa