Suomalainen tuhoutuneeksi luultu klassikkoelokuva löydetty Ranskasta – nähtävissä tässä kuussa

8.4.2015 12:47

Teuvo Tulion Nuorena nukkuneen (1937) katkelma on löytynyt Ranskan elokuva-arkiston kokoelmista. Elokuvan uskottiin tuhoutuneen Adams Filmin suuressa tulipalossa vuonna 1959 kahden muun Tulion varhaisen teoksen ohella.

Tulion kadonneita elokuvia onkin yritetty löytää eri maiden elokuva-arkistoista vuosikymmenten ajan.

Nuorena nukkuneen noin 20 minuutin mittaisesta katkelmasta onnistuttiin valmistamaan uusi digitaalinen esityskopio KAVIn (Kansallinen Audiovisuaalinen instituutti) ja Cinémathèque françaisen yhteistyön tuloksena. Nyt onkin mahdollisuus päästä katsomaan katkelma ensimmäistä kertaa yli viiteenkymmeneen vuoteen.

Tulion Nuorena nukkunut on ensimmäinen Nobel-kirjailija F. E. Sillanpään kirjan filmatisointi. Alkuperäisteoksen koko Siljan isää esittelevä alkuosa on jätetty pois, ja elokuva keskittyy Siljan tarinaan.

Säilynyt elokuvan osa kertoo Siljan tulosta sisäköksi uuteen palveluspaikkaan ja rakastumisesta siellä kesävieraana olevaan nuoreen ylioppilaaseen. Pääosassa Siljana on Regina Linnanheimo. Muissa osissa nähdään mm. Otso Pera, Kille Oksanen sekä Reginan sisarukset Rakel Leino ja Elli Ylimaa.

Elokuvan kuvauksesta vastasi sittemmin mm. Valkoisen peuran (1952) tekijänä tunnettu Erik Blomberg.

Nuorena nukkuneen katkelma on nähtävillä ensi kertaa perjantaina 17.4. klo 14 Logomossa, Turussa. Helsingissä sen voi nähdä sunnuntaina 19.4. klo 15 elokuvateatteri Orionin ilmaisnäytöksessä.

(Episodi/NI)

Lisää luettavaa