Suomalaiselokuva pääsi Cannesin elokuvajuhlien merkittävään kilpasarjaan

14.4.2016 12:39

Juho Kuosmasen ohjaama Hymyilevä mies saa maailmanensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla toukokuussa. Elokuva esitetään arvostetussa Un Certain Regard -kilpasarjassa osana 69. kertaa järjestettävän festivaalin virallista ohjelmistoa. Un Certain Regard -sarjan pääpalkintojen lisäksi elokuva kisaa myös festivaalin esikoisohjauksille tarkoitetusta Caméra d’Or -palkinnosta. Festivaali järjestetään tänä vuonna 11.–22. toukokuuta.

Hymyilevä mies on tositapahtumien innoittama elokuva Olli Mäestä, joka otteli ensimmäisenä suomalaisena nyrkkeilyn maailmanmestaruudesta Helsingin Olympiastadionilla vuonna 1962. Hän hävisi ottelun tyrmäyksellä toisessa erässä täyden olympiastadionin edessä. Mäen mukaan se oli kuitenkin hänen elämänsä onnellisin päivä.

Hymyilevä mies on Kuosmasen ensimmäinen pitkän elokuvan ohjaustyö. Elokuvan pääosissa nähdään Jarkko Lahti (Olli Mäki), Oona Airola (Ollin naisystävä Raija Jänkä) ja Eero Milonoff (legendaarinen nyrkkeilijä ja promoottori Elis Ask). Elokuvan käsikirjoitus on Kuosmasen ja Mikko Myllylahden käsialaa. Mustavalkoisen elokuvan 16 mm:n filmille on kuvannut J-P Passi.

Myös Kuosmasen aiempia elokuvia on nähty Cannesin virallisessa ohjelmistossa. Taulukauppiaat voitti pääpalkinnon festivaalin Cinéfondation-esityssarjassa vuonna 2010, ja kaksi vuotta aiemmin lyhytelokuva Kestomerkitsijät tuli samassa esityssarjassa kisan kolmanneksi. Kuosmanen on Un Certain Regard -sarjaan pääsystä mieluissaan:

– Hymyilevä mies kertoo paitsi rakkauden löytämisestä, myös epäonnistumisen pelosta ja menestymisen pakosta, ja näiden samojen tunteiden kanssa painiskelin myös tätä elokuvaa tehdessäni. Nyt elokuvan valmistuttua olo on helpottunut, vaikka toki maailman merkittävimmän elokuvafestivaalin kilpasarjaan pääsy luo taas uudenlaisia odotuksia. Olli Mäkeä lainatakseni “otellaan ja katellaan miten käy”, Kuosmanen kertoo elokuvayhtiön tiedotteessa.

Hymyilevä mies tulee elokuvateatterilevitykseen Suomessa 2. syyskuuta. Suomen lisäksi Hymyilevä mies tulee elokuvateatterilevitykseen myös ainakin Saksassa, Ranskassa ja Tanskassa.

Kuva: Kuokkasen Kuvaamo

(Episodi/JH)

Lisää luettavaa