Hulluna Saraan sai vaikutteita indie-komedioista

18.1.2012 09:00

Hulluna Saraan on Samuli Valkaman esikoispitkä ohjaus, jonka pääosassa nähdään Lostista tuttu australialaisnäyttelijä Emilie de Ravin. Romanttisen komedian vaikeassa maastossa taiteileva elokuva kertoo introvertistä entisestä tenavatähdestä (Jussi Nikkilä), hänen boheemi-isästään (Ville Virtanen) sekä Suomessa töissä olevasta amerikkalaisesta Sarasta (de Ravin), johon molemmat miehet päätäpahkaa ihastuvat.

Mistä moinen idea, Samuli Valkama?

– Tarinan feel good-ajatus alkoi kehittyä 2008 alussa, jolloin kävin samoihin aikoihin rivitanssikurssilla ja näin silloisen YouTube-hitin, Heli Teittisen laulaman Villihevosia-kappaleen. Tenavatähti-idea sai kimmokkeen siitä. Lisäksi hahmothan ovat aina myös jollakin tapaa oman itsen versioita.
Suomessa tehdään paljon vakavaa draamaa, mutta Valkama on kiinnostuneempi komedian voimasta. Hän iloitsee siitä, että viime vuosina on alettu tehdä enemmän omaperäistä komediaa, mistä hän pitää hyvänä esimerkkinä Dome Karukosken Napapiirin sankareita.

– Komedia on jännä aihe. Itse en pyri naurattamaan väkisin, vaan yritän olla hienovarainen, hymyileminenkin riittää. Minulle on tärkeää että tarina on kiinni todellisuudessa, ettei haeta jotain hassua väkisin, vaan huumori tulee tapahtumien summasta jos on tullakseen. Eihän aina tarvitse niin vakava olla, voihan vakavistakin asioista puhua monilla eri tavoilla.

Amerikkalaisista pienkomedioista pitävä katsoja näkee Hulluna Saraan -elokuvassa yhtymäkohtia Hollywoodin independent-tuotantoon. Tyyliteltyä kuvastoa ja hykerryttävää huumoria sisältävä elokuva on kuin (500) Days of Summer tai Little Miss Sunshine.

Elokuvassa käytetään selkeitä kuvan rajauksia ja sen omaperäisessä värimaailmassa näkyy Valkaman tausta graafisena suunnittelijana. Elokuva tuokin katsojalle mieleen Wes Andersonin elokuvat.

– Ihailen Andersonin elokuvia, sillä hän hallitsee luomansa maailman. Suosikkejani on mm. Darjeeling Limited. Lisäksi ihailen esimerkiksi Noah Baumbachin Squid and the Whalea, Zach Braffin Garden Statea ja 60-70-luvulla tehtyjä Francois Truffautin ohjaamia Antoine Doiniel -elokuvia.

– Minulle oli tärkeää, että elokuvan maailma rajauksineen näyttää tietynlaiselta ja käytimme sen pohtimiseen ja keräämiseen kuukausia. Halusimme että kaikki on värejä myöten tarkkaan harkittua ja että mukana on tiettyä säännönmukaisuutta.

Hulluna Saraan on jatkumoa Valkaman lyhytelokuville Feelings and Stuff (2008) sekä Alright Love (2005), joka palkittiin Berliinin elokuvafestivaaleilla Berlin Today -palkinnolla. Kiinnostuneet voivat katsastaa Valkaman molemmat lyhytelokuvat täältä.

Päivi Laajalahti

Lue lisää Hulluna Saraan -leffasta uudesta Episodista! Ilmestyy perjantaina.

Lisää luettavaa