Suosikkinäyttelijä Christoph Waltz näytteli nukketappajaa ennen läpimurtoaan – Tämä suosittu TV-sarja on tuttu monelle suomalaiselle

Siloposkinen Christoph Waltz hallitsi pahisten näyttelemisen jo kauan ennen Tarantinon elokuvia.

13.3.2023 19:00

Itävaltalais-saksalainen näyttelijä Christoph Waltz nousi maailmanlaajuiseen kuuluisuuteen ohjaaja Quentin Tarantinon elokuvien myötä. Näyttävä pahisrooli hyytävänä Hans Landana Kunniattomissa paskiaisissa (2009) sekä sivuosa eksentrisenä hammaslääkäri King Schultsina Django Unchainedissa (2012) toivat molemmat Oscar-palkinnon näyttelijälle, lukuisten muiden pystien ja huomionosoitusten ohella.

Tarantino-yhteistyön jälkeen Waltz on näytellyt esimerkiksi Bond-pahis Blofeldia ja tehnyt leffoja Woody Allenin ja Wes Andersonin kanssa; hänestä on tullut monelle leffakatsojalle tuttu nimi.

Ennen maailmanlaajuista suosiotaan Waltz vaikutti saksankielisissä elokuvissa ja TV-sarjoissa.Vuosituhannen vaihteessa tehdyssä, suomalaisillekin tutussa itävaltalaisessa poliisisarjassa Poliisikoira Rex, nuori Waltz nähdään roolissa, jossa näyttelijän tutut pahismaneerit ovat jo selkeästi näkyvillä.

Poliisikoira Rex -sarjassa seurataan Wienin murharyhmän arkea. Monet muistanevat teoksen varsin ristiriitaisesta tunnelmasta: yksittäisessä jaksossa saatetaan ensiksi seurata päähenkilö Rex-koiran makkarasämpylän syömistä ja erinäistä slapstick -komediaa, kunnes seuraavassa kohtauksessa nähdään lähietäisyydeltä täysin ylimitoitettuja ja raakoja, toki myös luovia, murhia.

Yksittäinen jakso, jossa Waltz esiintyy, ei tästä kaavasta juuri poikkea.

Jakso nimeltä Der Puppenmörder eli Nukketappaja on julkaistu vuonna 1996. Waltz nähdään omissa oloissaan viihtyvänä nukkekaupan omistajana, jolla on salainen pakkomielle pukea valikoituja uhrejaan nukeiksi ennen näiden surmaamista.

Nykysilmin, jos jakson katsoo, ei Waltzin näyttelijäntyön tuttuja piirteitä verrattuna hänen myöhempiin töihinsä voi olla huomaamatta. Räjähdysherkkyys, manipulatiivisuus, ilmeikkyys ja karisma, ne löytyvät jo ysäriltä.

Alta voit katsoa Youtube-videon, jossa on kollaasi Waltzin hahmon vaiheista Nukketappaja-jaksossa. Komisario Rexin kaudet 1-4 ovat tällä hetkellä nähtävillä Ruutu-palvelussa ilmaiseksi.

 

Lisää luettavaa