”Täysin ja peruuttamattomasti peukaloitu” – tämän takia IMDB:n arvostelujärjestelmä on ihan pielessä

Internet Movie Database, eli tuttavien kesken IMDB, on sivusto, johon lähes kaikki elokuvia edes vähän katsovat turvautuvat tavalla tai toisella – oli se sitten tiedon etsiminen tai elokuvien arvottaminen.

Mutta sivustolla on yksi iso ongelma, osoittaa Jonny Coleman Melissä julkaisemassaan artikkelissa Can IMDB’s Ranking System Be Trusted?, eli ”voiko IMDB:n arvostelujärjestelmään luottaa?”. Colemanin mukaan sivuston tähtijärjestelmä on ”täysin ja peruuttamattomasti peukaloitu”.

Colemanin mukaan sivuston koko järjestelmä kallistuu liian vahvasti 18-29-vuotiaiden miesten äänien puolelle – siis käyttäjien, joilla on aikaa ja kiinnostusta äänestää tietynlaisia elokuvia. Tämän ikäiset miehet ovat useimmiten sivuston vakiokäyttäjiä, ja IMDB:n Top 250 -listalla otetaan huomioon juuri vakiokäyttäjien – siis käyttäjien, jotka äänestävät todella paljon ja usein – mielipiteet. Satunnaiskäyttäjien ääniä ei listalla oteta huomioon.

Tässä saattaa Colemanin artikkelin mukaan piillä syy siihen, miksei kuuluisalla Top 250 -listalla ole yhtään naisen ohjaamaa elokuvaa, eikä yhdessäkään Top 20:ssä olevassa elokuvassa ole naispäähenkilöä. Sen sijaan korkeimmilla sijoilla ovat Yön ritarin, Pulp Fictionin, Tarun sormusten herrasta, Fight Clubin, Star Warsin, Inceptionin ja Matrixin kaltaisia ”poikamaisia” elokuvia.

Ykkösenä IMDB:n listalla komeilee edelleen, ja luultavasti ainiaan, Frank Darabontin The Shawshank Redemption.

(Episodi/ML)

 

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut