Tänään Teemalla: Yksi kaikkien aikojen merkittävimpiä elokuvia

Tänään nähdään Yle Teemalla vuonna 1948 valmistunut Punainen virta.

4.12.2016 07:57

Howard Hawksin ohjaama lännenelokuvan klassikko oli sittemmin legendaksi kasvaneen Montgomery Cliftin ensimmäinen elokuva. Toista pääosaa esittää lännenelokuvien suurin tähti John Wayne.

Punainen virta kertoo suuresta karjanajosta Texasista Kansasiin asti. Päähenkilöinä on karjanajon suunnitellut vanha karjatilallinen Tom Dunson (Wayne) ja hänen aikuinen adoptiopoikansa Matthew (Clift).

Punainen virta on nykyään tunnustettu klassikko, joka pääsee usein mukaan, kun valitaan kaikkien aikojen merkittävimpiä elokuvia. Vuonna 1979 kolmekymmentä suomalaista elokuva-arvostelijaa ja -asiantuntijaa äänesti kokoon luettelon kaikkien aikojen sadasta merkittävimmästä elokuvasta, ja Punainen virta oli mukana.

Punainen virta valittiin vuonna 1990 Yhdys­valtojen kongressin kirjaston National Film Registryyn, johon kootaan esteetti­sesti, historialli­sesti tai kulttuuri­sesti merkittäviä amerikkalais­elokuvia. New York Timesin kriitikot valitsivat sen vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta maailmassa.

Punainen virta esitetään Teemalla sunnuntaina 4.12.2016 klo 18.00.

Lisää luettavaa