Tänään tv:ssä: Aikansa kotimainen kohuelokuva maalaa esiin rujoa seksikuvastoa – ”Alkukantaiset vietit ovat kaiken alku ja juuri”

Tänään nähdään televisiossa vuonna 1973 valmistunut Maa on syntinen laulu.

16.5.2017 05:05

Rauni Mollbergin ohjaama Maa on syntinen laulu oli oman aikansa kohuelokuva. Inhorealistinen Lappi-draama perustuu Timo K. Mukan (1944–1973) romaaniin. Elokuva oli vuosikymmenensä katsotuin ja yhä kaikkien aikojen katsotuimpien kotimaisten elokuvien listalla 11. sijalla 710 000 katsojalla.

Etelälappilaisessa kylässä sodan jälkeen tapahtuva tarina kuvaa Mäkelän taloa, jossa asuvat vanha Äijä ja tämän poika Isä-Juhani, vaimonsa Allin ja 18-vuotiaan tyttärensä Martan kanssa. Martta rakastuu poromies Oulaan ja tulee raskaaksi. Martta haluaisi naida Oulan, mutta Isä-Juhani pitää tätä kelvottomana äpärien siittäjänä ja vannoo tappavansa miehen.

Maa on syntinen laulu maalaa esiin rujon seksuaalisuuden kuvaston, jota kautta tarinan henkilöitä ja näiden elämän katarttisia käänteitä peilataan. Lapin primitiivisissä oloissa elävän ihmisen alkukantainen seksuaalivietti on elokuvassa kaiken alku ja juuri, hyvän ja pahan, ja se johtaa seuraamuksiin joilla on kahdet kasvot: ilon ja surun, syntymän ja kuoleman.

Maa on syntinen laulu esitetään Yle Teema & Fem -kanavalla tiistaina 16.05.2017 klo 22.00.

Lisää luettavaa