Tänään tv:ssä: Bond-leffassa nähdään uskomaton vekotin, joka suunniteltiin oikeasti armeijan käyttöön

Episodin tähdet ★★★★

12.6.2024 05:00

Tänään nähdään televisiossa vuonna 1965 valmistunut 007 – Pallosalama, joka on järjestyksessä neljäs James Bondin valkokangasseikailu.

Sean Conneryn esittämä 007-agentti tempautuu jälleen pahamaineisen rikollisjärjestön Spectren juonittelujen keskelle. Numero 2 eli miljonääriroisto Emilio Largo (Adolfo Celi) on saanut käsiinsä kaksi ydinpommia, joilla hän uhkaa tuhota kaksi suurkaupunkia.

Bond päätyy mestaririkollisten jäljillä Bahaman paratiisimaisemiin, jossa välejä selvitellään poikkeuksellisen näyttävissä ja runsaissa vedenalaisissa toimintajaksoissa.

Häikäilemätön Fiona Volpe (Luciana Palluzzi) on tulevien Bond-elokuvien rikollisnaisen arkkityyppi. Toisessa naispääosassa nähdään vuoden 1958 Miss Ranska Claudine Auger.

Tunnuskappaleen esittää Tom Jones. Ohjauksesta vastaa Terence Young.

Bond-elokuvissa on aina nähty mitä mielikuvituksellisimpia aseita, kulkuneuvoja ja laitteita. Pallosalamassa nähdään yksi elokuvasarjan muistettavimmista vekottimista.

”Kaikki hyvin pukeutuvat miehet tarvitsevat tällaisen”, kuuluu Conneryn repliikki.

Pallosalaman avausjaksossa Bond pistää päiviltä Spectre-agentti Jacques Bouvarin ja pakenee paikalta selkään kiinnitettävällä jetpack-lentolaitteella.

Lähistöllä odottaa Aston Martin, jonka tavaratilaan jetpack kätevästi mahtuu. Tieteiselokuvan laitteelta näyttävä reppuraketti oli – uskomatonta kyllä – oikea rakettikäyttöinen lentolaite, joka suunniteltiin alun perin armeijakäyttöön.

Laitteen lentoaika oli kuitenkin vain parikymmentä sekuntia, ja sillä pääsi liikkumaan vain parinsadan metrin matkan, joten sitä ei koskaan otettu laajempaan käyttöön. Vetyperoksidia polttoaineessa hyödyntävä laite nousi 18 metrin korkeuteen ja liikkui 55 kilometrin tuntinopeudella.

007 – Pallosalama esitetään Nelosella kahteen otteeseen:

  • Ke 12.06.2024 klo 21.00
  • La 15.06.2024 klo 21.00

Katso jetpack-kohtaus alta:

Lisää luettavaa