Tänään tv:ssä: ”Hullun kiilto silmissä kuin Robert De Nirolla Taksikuskissa” – Tämä mahtava roolisuoritus jäi ilman Oscar-ehdokkuutta, voi miksi!

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2014 valmistunut Nightcrawler.

Mistä tietää, että amerikkalaisen elokuvan päähenkilöllä menee huonosti? Siitä että hän ajaa vanhalla pikku Toyotalla kuten Jake Gyllenhaalin esittämä Lou Bloom Nightcrawlerissa.

Looseri-Lou hankkii elantonsa pikkuvarkauksilla, kunnes hän eräänä yönä näkee auto-onnettomuuden. Juteltuaan kolaritapausta kuvaavan miehen kanssa hän hankkii videokameran ja ryhtyy myymään onnettomuusfilmejä television uutiskanaville. Lou löytää sopivan yhteistyökumppanin Rene Russon esittämästä kanavapäällikkö Ninasta, joka on valmis ostamaan mahdollisimman rankkaa kuvastoa saadakseen katsojaluvut nousuun.

Lou ei tunne myötätuntoa onnettomuuksien tai ryöstöjen uhreille: hän vain haluaa saada mahdollisimman dramaattista liikkuvaa kuvaa. Murhat ja kuolonkolarit eivät ole hänelle traagisia kuolemantapauksia vaan hyviä keikkoja.

Gyllenhaal tekee Nightcrawlerissa unohtumattoman roolisuorituksen. Kiiluvasilmäinen Lou on maanisuudessaan yhtä pelottava kuin pahin psykopaatti. Lou ei ole sarjamurhaaja, mutta hänellä on samanlainen hullun kiilto silmissä kuin vaikkapa Robert De Nirolla Taksikuskissa tai Christian Balella Amerikan psykossa.

Gyllenhaal olisi ansainnut roolistaan Oscarin, mutta hän ei monien pettymykseksi saanut edes ehdokkuutta, mikä johtuu ehkä siitä, että näin rankkaa hahmoa Yhdysvaltain elokuva-akatemia harvoin palkitsee.

Tavallaan pääosassa on myös öinen Los Angeles, jonka visuaalisen ilmeen kuvaaja Robert Elswit (Magnolia, There Will Be Blood) on taltioinut tyylikkäästi.

Nightcrawler on aiemmin käsikirjoittajana tunnetun Dan Gilroyn (Freejack, The Fall, Medusan perintö) esikoisohjaus. Gilroy osoittaa olevansa erinomainen ohjaaja. Nightcrawler on yhtä aikaa omaperäinen jännityselokuva ja terävä uutismaailman satiiri. Sen verran voi Oscar-akatemiaa kiittää, että vaikka Gyllenhaal ohitettiin Oscareissa, niin Gilroy sai sentään ehdokkuuden käsikirjoituksesta.

Nightcrawler esitetään Herolla tiistaina 13.03.2018 klo 21.00. Katso traileri alta.

Aiheeseen liittyvät elokuvat