Tänään tv:ssä: Kiinalaisteinien rankat ongelmat tekevät vaikutuksen myös suomalaiseen katsojaan

IMDb-arvosana 7,5.

8.2.2023 06:30

Koululaisten kohtaamat paineet ovat yleismaailmallisesti tunnettuja. Harvassa paikassa ne ovat kuitenkaan niin rankkoja kuin Kiinassa.

Kaiken teiniangstin lisäksi lukioikäiset joutuvat seuraavalle koulutustasolle päästäkseen osallistumaan massiivisiin pääsykokeisiin, joissa menestyminen ei ratkaise pelkästään jatko-opintopaikkaa, se voi määrittää nuoren ja koko hänen perheensä koko tulevaisuuden. Usein perhe onkin panostanut kaiken jälkikasvun koulumenestyksen eteen. Ei paineita!

Vuonna 2019 valmistuneen Better Days -elokuvan päähenkilö Chen Nian joutuu opiskelupaineiden lisäksi kohtaamaan ystävänsä itsemurhan ja tämän siihen ajaneen koulukiusaajaklikin huomion kääntymisen itseensä. Kaiken lisäksi hänen epämääräisiä piraattibisneksiä pyörittävää äitiään ei kotona näy, tämän kun on pakoiltava velkojia ja vihaisia asiakkaita.

Chen Nian joutuu siis kohtaamaan kaiken tielleen tulevan yksin. Toki koulu ja poliisi ottavat oppilaan kuoleman vakavasti, mutta vaikka kiusattu paljastaisi piinaajaansa, mikään ei suojaa häntä näiden kostolta milloin tahansa myöhemmin.

Yhden ihmisen Chen Nian kuitenkin saa puolelleen: myös omillaan elävän nuorisorikollisen Xiao Bein, jota hän edes yritti auttaa tämän saadessa sakinhivutusta. Nuoret päätyvät käytännön järjestelyyn, jossa Xiao Bei toimii Chen Nianin henkivartijana. Siinä sivussa he tutustuvat toisiinsa ja alkavat välittää toisistaan. Mutta edes Xiao Bei ei pysty olemaan Chen Nianin turvana joka päivä ympäri vuorokauden.

Päähenkilöiden tarinaan eläytyy vahvasti. Zhou Dongyun ja Jackson Yeen mainiosti esittämistä hahmoista välittää näiden inhimillisistä puutteista huolimatta. Kun on aika selvittää lopullinen totuus, ei liikutukselta voi välttyä samalla, kun nuorten puolesta jännittää.

Jopa epäinhimillisen julmilta vaikuttavat koulukiusaajat tuntuvat ylilyötyinäkin yleismaailmallisen tunnistettavilla hahmoilta. Heidän etuoikeutuksen ja epävarmuuden ajatusmaailmaansa voi ymmärtää, vaikka heistä ei missään vaiheessa voi pitää.

Better Days esitetään Yle Teemalla keskiviikkona 8.2.2023 klo 21.50. Areenassa 5.5.2023 saakka.

Arvio: Jouni Vikman

Lisää luettavaa