Tänään tv:ssä: Tämän klassikon voi katsoa lukemattomia kertoja – ”Elokuvahistorian suurimpia saavutuksia millä tahansa kriteereillä mitattuna”

Tänään nähdään televisiossa yksi kaikkien aikojen elokuvaklassikoista, vuonna 1972 valmistunut Kummisetä.

28.12.2017 06:27

Mario Puzon romaaniin perustuva Kummisetä on paitsi kaikkien aikojen mafiaelokuva myös elokuvahistorian suurimpia saavutuksia millä tahansa kriteereillä mitattuna.

Kummisetä kertoo gangstereista ja mafiosoista, mutta se on samalla myös perhekronikka ja metafora amerikkalaisesta yhteiskunnasta. Siinä kuvataan järjestäytynyttä rikollisuutta sisältä päin, perheyhteyttä korostaen.

Kummisetää tehdessään Francis Ford Coppola oli jo melko kokenut ohjaaja, mutta hän ei ollut saavuttanut erityistä menestystä. Filmausten aikana mikään ei tuntunut viittaavan siihen, että Kummisedästä tulee mestariteos. Tuotantoyhtiö ei ollut tyytyväinen Coppolan ohjaustyöhön, ja hänelle uhattiin antaa potkut useita kertoja. Coppolan roolivalinnat eivät kelvanneet. Marlon Brandoa ei haluttu palkata pääosaan, vaan Laurence Olivieria pidettiin sopivampana. Michael Corleonen rooli taas oli menossa suositulle Robert Redfordille tuntemattoman Al Pacinon sijaan.

Onneksi Coppola sai lopulta tahtonsa läpi. Yksikään muu elokuva ei sisällä niin paljon klassikoksi muodostuneita kohtauksia ja repliikkejä kuin Kummisetä. Sen voi katsoa lukuisia kertoja peräkkäin, ja aina paljastuu uusia kerroksia ja ulottuvuuksia.

Kummisetä esitetään Nelosella torstaina 28.12.2017 klo 21.00. Katso alta ikimuistoinen kohtaus elokuvasta.

Lisää luettavaa