Tänään tv:ssä: Kökköjä Batman-filmatisointeja tehtaillut ohjaaja teki vaikuttavan armeijaleffan

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2000 valmistunut Tigerland.

Ohjaaja Joel Schumacher on ollut parhaimmillaan realististen ja psykologisesti rankkojen tarinoiden kuvittajana.

Supersankariseikkailut Batman Forever (1995) ja Batman & Robin (1997) menivät pahasti metsään, mutta viiltävä Rankka päivä (1992) ja murskaava 8MM (1999), ovat loistavia esimerkkejä Schumacherin kyvyistä. Samaan sarjaan kuuluu sotaan koulutettavien nuorukaisten aivokuoreen vaikuttavasti porautuva Tigerland.

Elokuvan nimi tulee äärimmäisestä harjoitusleiristä, jonne Vietnamin sotaan joutuvat sotilaat lähetetään kouliintumaan ennen lopullista määränpäätään. Vuosi on 1971 ja tarinan keskipisteenä Roland Bozz, jota esittää Colin Farrell läpimurtoroolissan. Hän on sanavalmis, karismaattinen ja esimiehiään kohtaan äärimmäisen röyhkeä alokas, joka onnistuu keräämään sekä suosiota että vihamiehiä kukkomaisella käyttäytymisellään.

Tigerland rekonstruoi amerikkalaisen historian järkyttävän ja epätoivoisen ajanjakson, jolloin Vietnamin sotaa oltiin jo häviämässä, mutta pitääkseen kasvonsa Nixonin hallitus suolsi yhä lisää nuoria miehiä varman lihamyllyn ruuaksi. Elokuva näyttää tämän yksilötasolla ja kuvaa vaikuttavasti sotilaiden henkistä tasapainoa, joka murtui useimmilla jo tahallisen epäinhimilliseksi viritetyllä alokaskaudella.

Toisaalta jos ase pysyi murtumisen jälkeen yhä hyppysissä, eivätkä kyyneleet haitanneet tähtäämistä, niin mieleltään nyrjähtänyt tappokone oli armeijalle vain entistä arvokkaampi, eikä vastaavaa aarretta haluttu missään tapauksessa vapauttaa palveluksesta. Yhtä vaikuttavasti koko järjestelmän sairautta on kyetty aiemmin kuvaamaan vain Stanley Kubrickin mestariteoksessa Full Metal Jacket (1987).

Tigerland esitetään TV2-kanavalla maanantaina 13.05.2019 klo 22.00. Areenassa viikon ajan. Katso traileri alta.

YouTube video