Tänään tv:ssä: Kolmella Oscarilla palkittu mestariteos vuodelta 2002 – Harvoin näkee näin upeaa roolisuoritusta

IMDb:n Top 250 -listalla sijalla 35.

Roman Polanskin ohjaama Oscar-palkittu draama kertoo puolanjuutalaisen klassisen pianistin kokemuksista natsimiehityksen aikana.

Sen päähenkilö Wladyslaw Szpilman selvisi hengissä natsiajan vainoista ja kirjoitti kokemuksistaan kirjan. Adrien Brody tekee pääosassa upean suorituksen Szpilmanina.

Pianisti on mestarillisesti rakennettu elokuva, joka hyödyntää pituutensa intensiivisten tunteiden ja katharsiksen rakentamiseen.

Elokuvan alussa Szpilman perheineen elää tavallista, onnellista perhe-elämää Hitlerin aikaa edeltävässä Varsovassa. Tämän idyllin rikkovat kaukaiset pommituksen äänet ja niitä seuraava natsi-Saksan miehitys. Pitkiä pelonsekaisen odottamisen jaksoja katkoo satunnainen, erittäin voimakas väkivalta.

Perheitä ajetaan kodeistaan ja siirretään Varsovan ghettoon, kunnes ne lopulta hajotetaan ja useimmat päätyvät kaasukammioihin.

Adrien Brodyn työskentely pianon ääressä ja muuttuminen sofistikoituneesta, hyvinvoivasta muusikosta rähjäiseksi ja laihaksi eloonjääneeksi tuottaa yhden kaikkien aikojen hienoimmista fyysisistä roolisuorituksista.

Polanski, Brody ja käsikirjoittaja Ronald Harwood palkittiin Oscareilla vuoden 2003 gaalassa.

Pianisti on elokuva, joka sykkii, polveilee ja nousee kuten hienoin pianosonaatti.

Pianisti esitetään nyt televisiossa viikon sisällä kolmeen otteeseen:

  • Ti 13.04.2021 klo 21.00, TV5
  • Pe 16.04.2021 klo 00.10, TV5
  • Pe 16.04.2021 klo 23.00, FRII

Katso alta kooste elokuvan tekemisestä.

YouTube video