Tänään tv:ssä: Kotimainen elokuvatapaus kohautti alastonkohtauksillaan – nykyään tunnustettu klassikko

Yle Teeman Teuvo Tulio -elokuvien sarjassa nähdään tänään vuonna 1938 valmistunut Laulu tulipunaisesta kukasta.

20.6.2017 05:05

Tulion ensimmäinen itsenäinen tuotanto on Johannes Linnankosken romaanin sovitus, joka oli jo kolmas lajissaan. Aiemmat ovat ruotsalaisten Mauritz Stillerin (1919) ja Per-Axel Brannerin (1934) ohjaamia.

Laulu tulipunaisesta kukasta kertoo Koskelan Olavista (Kille Oksanen), joka riitautuu vanhempiensa kanssa vieteltyään viattoman piikatytön ja lähtee tukkilaiseksi. Työssään taitava ja komeannäköinen Olavi hurmaa ja särkee naisten sydämiä toisensa jälkeen, kunnes Moision talon tytär Kyllikki (Reginan sisar Rakel Linnanheimo) torjuu tämän ja esittää haasteen.

Saadakseen Kyllikin Olavin on laskettava jo kourallisen miehiä surmannut hurja koski. Temppu onnistuu ja Kyllikki lämpenee Olaville. Seuraavaksi nuorten onnen eteen asettuu kuitenkin Kyllikin isä, joka ei suostu naittamaan tytärtään tukkilaiselle.

Laulussa on jo nähtävissä kaikki keskeiset Tulio-ainekset, joita ovat palava rakkaus ja intohimo, mustasukkaisuus ja sen synnyttämä väkivaltainen melodraama, sekä aikaansa nähden rohkea alastomuus ja visuaalinen tyylikkyys. Juuri viimeksi mainittu erottaa Tulion selvästi monista aikalaisistaan. Elokuvassa on myös huimia koskenlaskujaksoja, jotka toimivat ohjaajan itsensä mukaan yhtenä hänen innoittajanaan projektille.

Laulu tulipunaisesta kukasta
esitetään Yle Teema & Fem -kanavalla 20.06.2017 klo 22.00.

Lisää luettavaa