Tänään tv:ssä: Tämä vaikuttava suurelokuva tekee edelleen vaikutuksen – ”Ehkä väkivaltaisempi kuin Rambo ja Terminator yhteensä”

Tänään nähdään televisiossa Akira Kurosawan ohjaama Ran.

26.1.2017 05:05

Vuonna 1985 valmistunut eeppinen suurelokuva siirtää Shakespearen Kuningas Learin feodaalisen ajan Japaniin. Elokuvan päähenkilö on Sengoku-kauden sotaherra Hidetora Ichimonji, joka päättää luopua kruunustaan kolmen poikansa hyväksi. Teko vie kuitenkin koko valtakunnan sodan kaaokseen. Elokuvan nimi tuleekin japanin kaaosta tarkoittavasta sanasta.

Ran oli Kurosawan viimeinen suuri teos ja Japanin elokuvahistorian kallein tuotanto. Se voitti Oscar-palkinnon parhaasta puvustuksesta. Elokuvaa varten tehtiin satoja pukuja käsityönä, ja puvustustyöhön kului kaksi vuotta.

Ran nousi nopeasti klassikkoasemaan Kurosawan tunnetuimpien elokuvien tapaan. Se nostetaankin usein Seitsemän samurain rinnalle, kun puhutaan Kurosawan merkkiteoksista.

Ran on ehkä väkivaltaisempi kuin Rambo ja Terminator yhteensä, mutta siinä on myös järkeä ja tunnetta järjettömyyden ja tunteettomuuden sijaan”, kirjoitti Orlando Sentinel -lehden arvostelija Jay Boyar toukokuussa 1986.

Ran esitetään Kutosella torstaina 26.01.2017 klo 22.00. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa